foto: ddp / Vida Press
Mjanmas opija audzētāji no troņa gāž afgāņu kolēģus - ilggadējos izcilniekus un līderus
Daudzviet Mjanmas laukus tagad krāšņo magoņu ziedi.
Pasaulē
2023. gada 12. decembris, 11:47

Mjanmas opija audzētāji no troņa gāž afgāņu kolēģus - ilggadējos izcilniekus un līderus

Jauns.lv

Dienvidāzijas valsts Mjanma politiskās nestabilitātes dēļ ir kļuvusi par pasaulē lielāko opija ražotāju, teikts ANO ziņojumā. Savukārt Afganistāna, kas daudzus gadus bija opija audzēšanas un ražošanas līderpozīcijās, tās zaudējusi, jo zemnieki sākuši mazāk nodarboties ar šo rūpalu.

ANO Narkotiku birojs norāda, ka opija audzēšanas apjomi Afganistānā pēc “Taliban” noteiktā aizlieguma samazinājušies par 95%. Tomēr globālajam pieprasījuma saglabājoties, magoņu audzēšana un opija ražošana pārcelusies Mjanmu, kur politiskā, sociālā un ekonomiskā nestabilitāte, ko izraisīja 2021. gada apvērsums, daudzus noveda pie magoņu audzēšanas.

Mjanmas lauksaimnieki tagad nopelna par aptuveni 75% vairāk no opija magoņu audzēšanas, jo ziedu vidējās cenas ir sasniegušas aptuveni 355 ASV dolāru par kilogramu, un audzēšanas platība ir pieaugusi par 18%, teikta ANO ziņojumā.

Kā aug opija magones Afganistānā

Kā aug opija magones Afganistānā

gallery icon

"Ekonomikas, drošības un pārvaldības traucējumi, kas radās pēc militārās huntas apvērsuma 2021. gada februārī, turpina virzīt lauksaimniekus attālos apgabalos pie opija, lai viņi varētu pelnīt iztiku," sacīja UNODC reģionālais pārstāvis Džeremijs Duglass.

Opija audzēšanas platības visvairāk paplašinājās Mjanmas pierobežas reģionos Šanas štata ziemeļos, kam seko Činas un Kačinas štati.

Tā rit darbs Afganistānas opija magoņu plantācijās

gallery icon

Opija audzēšanas paplašināšanās veicina augošu nelegālo ekonomiku Mjanmā, kas ietver augstu sintētisko narkotiku ražošanas un kontrabandas līmeni, kā arī citus noziedzīgus uzņēmumus, sākot no naudas atmazgāšanas līdz tiešsaistes krāpniecības centriem, ko vada organizētā noziedzība.