foto: Alekseja Navaļnija komanda
Bailēs no opozīcijas Maskavā aizliedz QR kodus
Opozīcijai īsu laiku izdevās apvest ap stūri Kremļa režīmu.
Pasaulē
2023. gada 9. decembris, 14:41

Bailēs no opozīcijas Maskavā aizliedz QR kodus

Jauns.lv

Maskavā aizliegts vides reklāmās izmantot QR jeb kvadrātkodus. Iemesls ir nesenā opoziconāra Alekseja Navaļnija atbalstītāju akcija.

Maskavas plašsaziņas līdzekļu un reklāmas departaments norāda: "Lūdzu visus reklāmas izplatītājus izslēgt iespēju izmantot QR kodus. QR koda izvietošana, tam darbojoties kā saitei uz interneta resursu (..), var saturēt informāciju, kas pārkāpj likumu “Par reklāmu”, it īpaši, ņemot vērā pieaugošos hakeru uzbrukumus un informācijas sistēmu un vietņu uzlaušanu."

Dienu iepriekš Navaļnija piekritēji izkāra Maskavas, Pēterburgas un Novosibirskas ielās plakātus ar kvadrātkodiem, kas, noskenējot viedtelefonā, atver vietni "Krievija bez Putina". Firmā, kas izvieto reklāmas, taisnojas, ka iepriekš kods veda uz Krievijas radošo jaungada konkursu, bet pēc tam veiktas izmaiņas. Jaunajā versijā pausts aicinājums aģitēt savus paziņas balsot pret Putinu prezidenta vēlēšanās.

Drīz vien plakāti noņemti, bet Pretkorupcijas fonda direktors Ivans Ždanovs apgalvo, ka prasīs atdot naudu par iznīcināto reklāmu.