foto: IMAGO/SNA
Krievijas jaunatne nealkst pēc tradicionālajām vērtībām
Kremlis tomēr cenšas saindēt jauno paaudzi. Attēlā – Jaunarmijas jeb Putinjūgenda pārstāvji Kazaņas tankistu skolā.
Pasaulē
2023. gada 6. decembris, 18:34

Krievijas jaunatne nealkst pēc tradicionālajām vērtībām

Māris Puķītis

Jauns.lv

Jaunā aptaujā gandrīz 90% gados jaunu Krievijas iedzīvotāji nav nosaukuši kā svarīgus elementus valsts nākotnei “nacionālās tradīcijas un vērtības” un PSRS līdzīga “superlielvalsts statusa” atgūšanu.

Pirmo tēzi atbalsta 11,2% vecumā no 14 līdz 35 gadiem, otro – 13,3%, liecina aptauja, ko veicis Krievijas Zinātņu akadēmijas Federālais zinātniski pētnieciskais socioloģijas centrs un Augstākā ekonomikas skola.

Par galvenajām idejām nākotnei nosaukta cīņa ar korupciju (33,2%) un konstitucionālo cilvēka tiesību ievērošana (32,7%). Lielākā daļa nav gatava ziedot savu dzīvesveidu par labu Kremļa koncepcijai par “suverenitāti”.

Tomēr tikai 55% jaunatnes nav gatavi atteikties no rietumvalstu precēm (apģērbs, mēbeles, datori), 52% no “Visa” un “Masterсard” bankas kartēm, kas pēc iebrukuma Ukrainā vairs nedarbojas Krievijā. Pret ierobežojumiem brīvai interneta izmantošanai izteikušies 69%, Krievija šajā ziņā iekļuvusi pasaules “līderu” trijniekā.

Vēl vairāk, 87% nevēlas apmaksāt “suverenitāti” ar lielākiem nodokļiem, 86% nepiekrīt algu un pensiju iesaldēšanai par labu valsts “varenības stiprināšanai”. Vairāk nekā puse uzskata, ka valstij nepieciešamas “kardinālas reformas”, nevis “stabilitāte”, visvairāk tā domā grupā no 18 līdz 24 gadiem.