foto: AFP/Scanpix
"Viņš ir safabricējis visu savu dzīvi!" Melos pieķertais republikānis Džordžs Santoss izslēgts no Kongresa
Džordžs Santoss kļūstot par trešo personu, kas izslēgta no Kongresa kopš Amerikas pilsoņu kara.
Pasaulē
2023. gada 1. decembris, 21:22

"Viņš ir safabricējis visu savu dzīvi!" Melos pieķertais republikānis Džordžs Santoss izslēgts no Kongresa

Jauns.lv/LETA

ASV Pārstāvju palāta piektdien nobalsojusi par republikāņa Džordža Santosa izslēgšanu, viņam kļūstot par trešo personu, kas izslēgta no Kongresa kopš Amerikas pilsoņu kara.

35 gadus vecais Santoss tika ievēlēts Kongresā 2022.gadā. Santosa uzvara Ņujorkas štatā palīdzēja Republikāņu partijai nodrošināt nelielu balsu pārsvaru Pārstāvju palātā. Taču drīz vien atklājās, ka viņš melojis par savu darbu, izglītību un reliģiju un daudz ko citu.

Santosam ir izvirzītas apsūdzības par zagšanu no vēlēšanu kampaņai saziedotajiem līdzekļiem, krāpšanos ar kredītkarti, naudas atmazgāšanu un identitātes zādzību. Kongresa izmeklēšanā par ētikas pārkāpumiem tika gūti pārliecinoši pierādījumu par pārkāpumiem, un Santoss tika apsūdzēts mēģinājumos krāpnieciski izmantot savu vietu Kongresā.

"Mans nākamais bijušais kolēģis ir atrauts no realitātes. Viņš ir safabricējis visu savu dzīvi," debatēs par Santosa izslēgšanu sacīja republikānis Marks Molinaro. Arī citi Santosa partijas biedri kritizēja viņu par melošanu un krāpšanos.

Santoss, kurš ir noliedzis vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās, izmantoja vēlēšanu kampaņai saziedoto naudu botoksa procedūrām un pornogrāfijas tīmekļa vietnes apmeklēšanai, kā arī luksusa precēm no Itālijas un atvaļinājumiem Hemptonā un Lasvegasā, noskaidrojusi Kongresa ētikas komiteja.

Lai izslēgtu Santosu, par to bija jānobalso divām trešdaļām Pārstāvju palātas locekļu. Pirmajos divos mēģinājumos netika savākts pietiekamais balsu skaits, bet trešajā balsojumā, kas notika pēc izmeklēšanas ziņojuma publiskošanas, Santoss tika izslēgts no Kongresa.