foto: Esteban Osorio/Pacific Press/Shutterstock/ Vida Press
Argentīna "iedod kurvīti" BRICS
Topošā Argentīnas ārlietu ministre Diāna Mondino
Pasaulē
2023. gada 1. decembris, 16:56

Argentīna "iedod kurvīti" BRICS

Jauns.lv/LETA

Argentīnas jaunā valdība, kas izveidota pēc Havjera Mileja uzvaras prezidenta vēlēšanās un oficiāli darbu sāks 10.decembrī, atteikusies no plāniem iestāties BRICS.

BRICS ir tā dēvēto attīstības valstu organizācija, kuras sastāvā pašlaik ir Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un Dienvidāfrika. Šovasar izskanēja, ka drīzumā tai varētu pievienoties vēl sešas valstis  Apvienotie Arābu Emirāti, Argentīna, Etiopija, Ēģipte, Irāna un Saūda Arābija.

Argentīna ir nolēmusi nepievienoties BRICS, kas sevi pozicionē kā pretsvaru G7 un Rietumiem kopumā, paziņoja topošā ārlietu ministre Diāna Mondino.

"Mēs neiestāsimies BRICS grupā," viņa raksta platformā "X", noraidot BRICS samitā Dienvidāfrikas Republikā šovasar izteikto uzaicinājumu.

Pēc labējo kandidāts Mileja pārliecinošās uzvaras novembrī notikušajās Argentīnas prezidenta vēlēšanās, valstī tiek plānotas plašas ekonomikas reformas.

Milejs, kas bieži tiek salīdzināts ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu un kādreizējo Brazīlijas prezidentu Žairu Bolsonaru, jau iepriekš paziņojis, ka neatbalsta Argentīnas pievienošanos BRICS.

Pašlaik BRICS valstis apvieno vairāk nekā 40% pasaules iedzīvotāju un ap 26% pasaules ekonomikas. Pēc paplašināšanās nākamā gada 1.janvārī organizācija plānoja kļūt par BRICS+.

Dienvidāfrikas Republikas ārlietu ministre Naledi Pandora ir paziņojusi, ka interesi par pievienošanos BRICS izteikušas apmēram 40 valstis, no kurām 23 paziņojušas par konkrētiem plāniem. To vidū ir Alžīrija, Kuveita, Bangladeša, Venecuēla un Taizeme. Kritērijus, kuri jāizpilda, lai iestātos BRICS, organizācija nepublisko.