foto: Aimee Dilger / SOPA Images/Sipa USA/ Vida Press
90% līdzekļu, kas paredzēti Amerikas palīdzībai Ukrainai, “paliek” ASV
Artilērijas šāviņu ražotne ASV.
Pasaulē
2023. gada 30. novembris, 10:45

90% līdzekļu, kas paredzēti Amerikas palīdzībai Ukrainai, “paliek” ASV

Jauns.lv

Lielākā daļa ASV militārās palīdzības, ko tā atvēlējusi Ukrainai, tiek tērēta pašā ASV. Piešķirtā palīdzība tiek tērēta jaunu ieroču ražošanai vai to nomaiņai, kas nosūtīta Ukrainai no ASV militārajām rezervēm, vēsta “The Washington Post” publikācija.

Laikraksts secinājis, ka no ASV Kongresa apstiprinātās 68 miljardu ASV dolāru palīdzības Ukrainai, aptuveni 90% tiek piešķirti amerikāņiem.

Šie līdzekļi tiek novirzīti ieroču ražošanai Ukrainai. Ieroču ražošana notiek 117 ražošanas līnijās, 31 štatā un 71 ASV pilsētā.

“The Washington Post” norāda, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ, ASV militārā rūpnīca sākusi atgūties un sākusi ražot ieročus, ko tā nebija pasūtījusi ražotājiem jau gadiem.

Piemēram, ASV kopš 2005. gada nebija saražota neviena jauna pretgaisa raķete "Stinger". Tagad, pateicoties palīdzībai Ukrainai  Pentagons pagājušajā gadā parakstīja 624,6 miljonu ASV dolāru līgumu par "Stinger" raķešu būvniecību Tuksonā, lai aizstātu aptuveni 1400 Ukrainai nosūtītās raķetes.

Artilērijas šāviņu ražošana ASV

Artilērijas šāviņu ražošana ASV, Skarntonas militārajā rūpnīcā. Lielākā daļa ASV militārās palīdzības, ko tā atvēlējusi Ukrainai, tiek tērēta pašā ASV. ...

gallery icon

"Viens no šokējošākajiem piemēriem mūsu aizsardzības rūpnieciskās bāzes lejupslīdei ir salīdzinoši vienkāršas munīciju - 155 milimetru artilērijas šāviņu ražošana. Šie šāviņi būtu ļoti pieprasīti jebkurā konfliktā, kurā cīnās ASV. Ukraina dienā izšauj 6000 līdz 8000 šādu šāviņu, bet Izraēla tos pasūta desmitiem tūkstošu. Pirms Krievija pagājušajā gadā iebruka Ukrainā, ASV mēnesī saražoja mazāk nekā 15 000 šāviņu. Tagad Pentagons ir piešķīris 1,5 miljardus ASV dolāru, lai palielinātu 155 milimetru artilērijas šāviņu ražošanu par 500 procentiem, kas ļautu ražot līdz 100 000 vienību mēnesī.

Tajā pašā laikā 31 senators un Pārstāvju palātas loceklis, kuru štati vai rajoni saņem Ukrainai piešķirto naudu, balsojuši pret vai par ierobežotu palīdzību Kijevai, norāda “The Washington Post”.

"Laikā, kad abas ASV lielākās partijas sacenšas, lai iegūtu strādnieku šķiras balsis un stiprinātu ASV ražošanas bāzi, mūsu militārā palīdzība Ukrainai tieši to dara — tā nodrošina ievērojamu skaidras naudas iepludināšanu rūpnīcās visā valstī, kas tieši dod labumu amerikāņu strādniekiem, rada arī darbavietas un iespējas vietējiem piegādātājiem, veikaliem, restorāniem un citiem uzņēmumiem, kas atbalsta ieroču rūpnīcas,” teikts materiālā.