foto: REUTERS/SCANPIX
Putina Krievijā politislodzīto vairāk nekā PSRS pēdējos gados
Bargākais sods – 25 gadi ieslodzījumā – aprīlī piespriests Vladimiram Karam-Murzam, aktīvam Kremļa un kara kritiķim.
Pasaulē
2023. gada 26. novembris, 07:12

Putina Krievijā politislodzīto vairāk nekā PSRS pēdējos gados

Jauns.lv

Politislodzīto jeb sirdsapziņas cietumnieku Krievijā kļuvis vairāk nekā PSRS pēdējos gados.

Cilvēktiesību projekts “OVD-Info” publicējis datu bāzi par politiski motivētām kriminālvajāšanām Krievijā no 2012. līdz 2023. gadam. Pašlaik šādu iemeslu dēļ ieslodzījumā atrodas 1010 cilvēki, no viņiem 747 izcieš tiesas piespriesto sodu.

Padomju Savienībā, pēc “Memoriāla” aplēsēm, 80. gados bija ap 700 politislodzīto. Vērtējums ņemts no biļetena “Vēstis no PSRS”, ko izdeva Rietumvācijā cilvēktiesību aktīvists Kronids Ļubarskis, “The Moscow Times” pastāstījis vēsturnieks, “Starptautiskā Memoriāla” arhīva pārstāvis Aleksejs Makarovs.

Par “pretpadomju aģitāciju un propaganda” un “padomju iekārtas nomelnošanu” bija notiesāti 400 cilvēku (PSRS Iekšlietu ministrija apgalvoja, ka ne vairāk par 200), pēc citiem pantiem vēl 300.

1986. gadā Politbirojs nolēma atbrīvot politieslodzītos, un 1987. gada ziemā un pavasarī process sākās, viņiem gan lika parakstīt apņemšanos vairs nenodarboties ar “pretpadomju aģitāciju”. 1987. gada oktobrī Ļubarska izdotajā “PSRS politieslodzīto sarakstā” bija ap 450 vārdu, gadu vēlāk ap 200. Neatbrīvoja, piemēram, par “reliģiskiem pantiem” notiesātos. Šādas vajāšanas atjaunotas arī Putina Krievijā – cietumā iesloga Jehovas lieciniekus. 

Tagad “OVD-Info” saskaitījis 3424 cilvēkus, ko Krievijā vajā politisku motīvu dēļ. Daļa pagaidām ir brīvībā, daļai piespriests cits sods, nevis nebrīve, 80 cilvēku ir emigrējuši. Nokļūt tiesas priekšā vai pat cietumā var pat par tikai pretkara komentāru sociālajos tīklos vai privātā sarunā metro paustu Putina kritiku.