foto: AP/Scanpix
Ķīnas karakuģis ar hidrolokatoru apdullinājis Austrālijas ūdenslīdējus
Ķīnas militārpersonas izmantoja hidrolokatoru impulsus, kas apdraudēja ūdens dziļumā strādājošos ūdenslīdējus.
Pasaulē
2023. gada 19. novembris, 13:07

Ķīnas karakuģis ar hidrolokatoru apdullinājis Austrālijas ūdenslīdējus

Jauns.lv

Austrālija apsūdzējusi Ķīnas militārpersonas par "nedrošu un neprofesionālu" sonāra impulsu izmantošanu, kā rezultātā traumas guvuši zem ūdens strādājušie Austrālijas ūdenslīdēji, vēsta BBC.

Austrālija apsūdzējusi Ķīnas militārpersonas par "nedrošu un neprofesionālu" sonāra impulsu izmantošanu, kā rezultātā traumas guvuši zem ūdens strādājušie Austrālijas ūdenslīdēji, vēsta BBC.

Pēc Austrālijas aizsardzības ministra Ričarda Mārlsa teiktā, incidents noticis otrdien, 14. novembrī, starptautiskajos ūdeņos pie Japānas krastiem.

Ķīnas karakuģis pietuvojās Austrālijas fregatei "HMAS Toowoomba" brīdī, kad ūdenslīdēji mēģināja attīrīt zvejas tīklus no tās dzenskrūves lāpstiņām. Tobrīd, pēc ministra teiktā, Ķīnas militārpersonas izmantoja hidrolokatoru impulsus, kas apdraudēja ūdens dziļumā strādājošos ūdenslīdējus.

Ričards Mārls atklāja, ka ūdenslīdēji bijuši spiesti pārtraukt darbu un uzpeldēt, taču no ievainojumiem izvairīties nav izdevies. Pēc viņa teiktā, lai gan visas nirēju gūtās traumas ir salīdzinoši nelielas, šāda Ķīnas militārpersonu rīcība ir nepieņemama.

"Austrālija sagaida, ka visu valstu, tostarp Ķīnas, militāristi rīkosies profesionāli un ņems vērā drošības prasības," sacīja Ričards Mārls.

Incidents noticis Japānas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Pēc Mārlsa teiktā, "HMAS Toowoomba" darbojās šajos ūdeņos ANO sankciju īstenošanas ietvaros – papildu informāciju ministrs nesniedza.

Austrālijas Aizsardzības departamenta paziņojumā teikts, ka fregates "HMAS Toowoomba" apkalpe ziņoja par niršanas operācijām pa visiem atbilstošajiem kanāliem, tāpēc Ķīnas karakuģis nevarēja nezināt, ka zem ūdens atrodas ūdenslīdēji.

Ķīna pagaidām nav komentējusi Austrālijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu.

Londonā bāzētā Niršanas medicīnas konsultatīvā padome atzīmē, ka sonāra impulsu izmantošana nirējiem un ūdenslīdējiem zem ūdens var izraisīt "reiboni, dzirdes traucējumus un citus ievainojumus".

Hidrolokators jeb sonors ir ierīce, kura zem ūdens ar hidrolokācijas metodi — ar akustiskajiem viļņiem un ultraskaņu — var atrast priekšmetus un noteikt to atrašanās vietu, mērot laiku, kas paiet, kamēr no objekta atstarotā skaņa nonāk atpakaļ līdz ierīcei.

Novembra sākumā Austrālijas premjerministrs Entonijs Albanizs tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu viņa vizītes laikā Ķīnā. Prese atzinīgi novērtēja Austrālijas premjerministra braucienu kā pierādījumu "ievērojamam progresam" abu valstu attiecībās.

Tomēr Ķīnas un Austrālijas attiecībās joprojām pastāv ievērojama spriedze. Kamēr Kanbera cenšas veidot dialogu ar Pekinu, tā arī paplašina militāro sadarbību ar Vašingtonu. Augustā kļuva zināms, ka Austrālija plāno no ASV iegādāties vairāk nekā 200 "Tomahawk" spārnotās raķetes.