foto: EPA/Scanpix
Kremlis iesaka Krievijas iedzīvotājiem klusēt par karu; aizbraukušajiem būšot problēmas
Maskava 2023. gada 14. novembrī.
Pasaulē
2023. gada 17. novembris, 22:31

Kremlis iesaka Krievijas iedzīvotājiem klusēt par karu; aizbraukušajiem būšot problēmas

Jauns.lv

Uz ārzemēm aizbraukušos Krievijas iedzīvotājus, kuri iestājas pret iebrukumu Ukrainā, atgriežoties dzimtenē gaida problēmas. Tā intervijā "YouTube” kanālam "MGIMO 360" pastāstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

"Dzimtene vienmēr ir atvērta visiem, izņemot ienaidniekus. Jūs taču neaizmirstiet, ka no tiem, kas ir aizbraukuši, ir tādi, kas tagad tur, ārzemēs, vāc naudu Ukrainas bruņotajiem spēkiem, mēģina palīdzēt Ukrainas armijai, uzstājas dažādos sabiedriski politiskos pasākumos un lamā mūsu valsti. Lielā mērā apmelo mūsu valsti. Šiem cilvēkiem vairs nebūs iespējams atgriezties šeit. Es jau nerunāju par likumiem, kas būs spēkā attiecībā uz tiem - cilvēki viņus nepieņems," uzskata Kremļa pārstāvis.

Pēc Peskova teiktā, tie, kas palikuši Krievijā, ar dvēseli jūt līdzi savai valstij. "Viņi vienmēr pieņems tos, kas ir sapinušies un arī piedot viņiem nav par ko, viņi nav vainīgi. Bet tie, kas, rupji izsakoties, pavēruši muti uz savu valsti, viņiem jau būs ļoti sarežģīti izskaidroties ar cilvēkiem, kas dzīvo pie mums. Tā viņiem būs liela problēma," viņš uzskata.

Komentējot Krievijas iedzīvotāju aizbraukšanu pēc mobilizācijas uzsākšanas, Peskovs pauda nepiekrišanu, ka valsti pametuši ievērojama daļa jauniešu. "Cik puiši aizgāja uz fronti par brīvprātīgajiem. Cik daudz puišu devās uz fronti dažādās apakšvienībās. Cik mobilizējies un tagad karo. Viņi visi ir šeit," viņš atcirta. Runājot par aizbraukušo problēmām, viņš norādīja, ka valsts nenodarbojas ar viņu problēmām: "Runāt par to, ka valsts ir vainīga, kas viņiem nav paskaidrots? Nu, tas ir, visi saprata, bet viņi nesaprata? Nu, vairāk laikam tā ir viņu problēma."

Oktobrī Valsts domes priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins relokantiem, kuri bija izteikuši apgalvojumus pret Krievijas varas rīcību, piedraudēja ar pantiem par valsts nodevību pēc atgriešanās Krievijā. "Mums ar jums jāņem un jāatrod tā vieta, uz kuru viņus labāk uzreiz sūtīt," paziņoja spīkers, kurš piedāvāja viņus aizsūtīt uz "raktuvēm". "Un teritorija ir jāapskata, kur mums laiks ir pastāvīgāks, lai tur nebūtu vasaras," piebilda Volodins, vēsta "The Moscow Times".