foto: AP/Scanpix
Daži amerikāņu jaunieši vietnē "TikTok" pauž simpātijas Osama bin Ladenam
Osama bin Ladens.
Pasaulē
2023. gada 20. novembris, 07:27

Daži amerikāņu jaunieši vietnē "TikTok" pauž simpātijas Osama bin Ladenam

Jauns.lv

Vairāki desmiti jaunu amerikāņu šonedēļ vietnē "TikTok" ir ievietojuši videoklipus, kuros pauž simpātijas Osama bin Ladenam, bēdīgi slavenajam teroristam, kurš sarīkoja 11. septembra uzbrukumus.

Vēstule, kurā mēģināts attaisnot amerikāņu civiliedzīvotāju nogalināšanu, pirmo reizi tika publicēta 2002. gadā. Šonedēļ tā sāka atkārtoti izplatīties sociālo mediju platformā, un līdz ceturtdienai videoklipi par šo tēmu bija guvuši vismaz 14 miljonus skatījumu. Daudzi no šiem videoklipiem, kuros tika atbalstīti daži Bin Ladena apgalvojumi un kuros citi lietotāji tika aicināti izlasīt vēstuli, tika koplietoti plašākā kontekstā, kritizējot Amerikas atbalstu Izraēlai tās notiekošajā karā pret "Hamas".

Ceturtdien "TikTok" paziņoja, ka videoklipi, kuros tiek popularizēta vēstule, pārkāpj tās noteikumus, kas aizliedz "atbalstīt jebkāda veida terorismu". Uzņēmums norādīja, ka vēstuli popularizējošo videoklipu skaits ir neliels, un piebilda, ka ziņojumi par to, ka tas mūsu platformā ir tendēts, ir neprecīzi

"TikTok" atteicās sniegt konkrētus datus, lai pamatotu šo apgalvojumu.

Saskaņā ar KFF aptaujas datiem "TikTok" ir ļoti populāra starp amerikāņu jauniešiem, jo lielākā daļa amerikāņu, kas jaunāki par 30 gadiem, lieto šo lietotni vismaz reizi nedēļā. Daudzi "TikTok" lietotāji ir dzimuši pēc 2001. gada 11. septembra teroraktiem, kad 19 vīrieši nolaupīja komerciālās pasažieru lidmašīnas, apzināti sabojāja lidmašīnas un nogalināja gandrīz 3000 cilvēku Ņujorkā, Vašingtonā un Pensilvānijā. Uzbrukumu organizēja Bin Ladens, bijušais "Al Qaeda" teroristu grupējuma līderis, kurš tika nogalināts ASV īpašo spēku reidā 2011. gadā.

TikTok dizains neļauj precīzi noteikt, cik populārs vai izplatīts ir kāds noskaņojums šajā platformā, taču sākotnējā CNN pārskatā tika atrasti daži desmiti video, kuros atklāti slavēti vai pausta simpātija ar vēstulē, kuras nosaukums ir "Vēstule Amerikai", paustajiem noskaņojumiem.

Daudzi video tika kopīgoti ar tēmturi #lettertoamerica. Līdz ceturtdienai šo videoklipu skatījumu skaits bija pārsniedzis 14 miljonus, tomēr daži videoklipi bija no lietotājiem, kuri pauda neapmierinātību un riebumu par vēstuli un to, kā to slavēja citi platformas lietotāji.