foto: LEGO
LEGO izveidojis Ukrainas iespaidīgāko apskates vietu maketus
LEGO Ukrainas pieminekļu meketi.
Pasaulē
2023. gada 19. novembris, 05:58

LEGO izveidojis Ukrainas iespaidīgāko apskates vietu maketus

Jauns.lv

UNITED24 apvienojis LEGO radītājus visā pasaulē, lai uzsāktu iniciatīvu "LEGO ar Ukrainu", kuras mērķis ir popularizēt Ukrainas arhitektūras mantojumu un palīdzēt atjaunot kara plosīto valsti.

LEGO radītāji un UNITED24 ir izveidojuši kolekcionējamus Ukrainas pieminekļu modeļus.

Uzņēmuma sortimentā ir parādījušies jauni komplekti: Kijivas Tēvzemes-Mātes piemineklis, Mariupoles ūdenstornis un Krimas "Kraukļu ligzda". Katrs komplekts ir izgatavots piecos eksemplāros.

Tēvzemes-Mātes piemineklis

foto: LEGO
Tēvzemes-Mātes piemineklis.

Piemineklis ir inženiertehniskais brīnums - augstākā monumentālā skulptūra Eiropā. Tās augstums ir 102 metri. Brīvības statuja Ņujorkā ir 93 metrus augsta, savukārt Brīvības piemineklis Latvijā ir 42 metrus augsts.

Kopējais konstrukcijas svars ir 450 tonnas. Zobena garums vien ir 16 m. Lai to nostiprinātu, tika izveidota īpaša amortizatoru sistēma. Vēl viena stiprinājuma sistēma tika izstrādāta, lai uz statujas vairoga uzstādītu mūsu nelokāmības simbolu - trejžuburi. Kijivā nav labākas vietas, kur paskatīties uz pilsētu no augšas.

Krimas "Kraukļu ligzda"

foto: LEGO
Krimas "Kraukļu ligzda".

Viena no slavenākajām ēkām Krimā jau vairāk nekā 100 gadus paceļas virs Melnās jūras uz 40 metrus augstās Ai-Todoras raga klints.

Kraukļu ligzda izskatās kā viduslaiku pils neogotikas stilā. Tās īpašniekam, naftas rūpniekam baronam Šteingelam, patika uzturēties Krimā, un viņš uzcēla māju, kas viņam atgādināja pazīstamās ēkas Reinas krastos.

Šodien pils atgādina ukraiņiem pazīstamās Krimas un Melnās jūras piekrastes ainavas, kas ar laiku atgriezīsies ukraiņu rokās.

Mariupoles ūdenstornis

foto: LEGO
Mariupoles ūdenstornis.

1910. gadā uzceltais tornis palīdzēja nodrošināt dzeramo ūdeni divām trešdaļām pilsētas iedzīvotāju. Divas desmitgades vēlāk tas tika pārveidots par ugunsdzēsēju zvanu torni. 2016. gadā atjaunotajā tornī, kas atrodas pašā Mariupoles centrā, tika izveidots kultūras un tūrisma centrs.

Tornis ir pārdzīvojis gan Otro pasaules karu, gan pilna mēroga Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas turpinās kopš 2022. gada. Aplenkuma laikā ēka kļuva par patvērumu daudziem pilsētas iedzīvotājiem. Šodien spilgti sarkanais tornis paceļas uz laiku okupētās Mariupoles centrā un gaida, kad pilsētā atkal atgriezīsies cilvēki.