foto: Eye Ubiquitous / Alamy/ Vida Press
Kolumbijas narkotiku karteļi paliek uzticīgi "tradicionālām vērtībām" neraugoties uz fentanila uzvaras gājienu
Kokaīna ražotne Kolumbijā.
Pasaulē
2023. gada 16. novembris, 10:46

Kolumbijas narkotiku karteļi paliek uzticīgi "tradicionālām vērtībām" neraugoties uz fentanila uzvaras gājienu

Jauns.lv

Straujais sintētisko narkotiku fentanila patēriņš ASV ir licis ekspertiem prognozēt kokaīna ražošanas samazināšanos Kolumbijā, kas ir pasaulē vadošais ražotājs kokaīna ražotājs. Tomēr pagaidām kokaīns joprojām ir šīs valsts lielākais narkotiku eksports, vēsta “Reuters”.

Pieaugošā fentanila popularitāte, zemās ražošanas izmaksas un loģistikas priekšrocības galu galā varētu likt narkotiku ražotājiem pievērsties fentanilam, nevis kokaīnam, atklāja augsta ranga Kolumbijas policijas amatpersona,

Tomēr kokaīns pašlaik finansē Kolumbijas kreiso partizānu un noziedznieku bandas, veicinot gandrīz 60 gadu ilgušo valsts iekšējo bruņoto konfliktu, kurā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 450 000 cilvēku.

"Narkotiku industrija noteikti joprojām tiek uzskatīta par pievilcīgu ienākumu noziedzniekiem," norādīja Kolumbijas Valsts policijas direktora vietnieks ģenerālis Nikolass Zapata.

Kolumbijas prezidents Gustavo Petro nesen sacīja, ka lielāks fentanila patēriņš ASV un tā paplašināšanās uz citām ģeogrāfiskajām vietām, tostarp Eiropu, var atturēt kokaīna ražošanu, un pavērt iespēju mieram, jo valsts nelegālie bruņotie grupējumi pamet nozari.

Saskaņā ar ANO Narkotiku biroja datiem kokas lapu – kokaīna galvenās sastāvdaļas – ražas apjoms pagājušajā gadā Kolumbijā pieauga par 13%, savukārt potenciālā kokaīna ražošana pieauga par 24% līdz 1738 metriskām tonnām gadā.  Kolumbija cer līdz gada beigām iznīcināt kokas ražu 200 kvadrātkilometru platībā un konfiscēt rekordlielu daudzumu – 834 tonnas kokaīna. "Narkotiku tirdzniecība mainās. Mainās, jo dinamika ir atšķirīga, īpaši līdz ar sintētisko narkotiku ienākšanu. Taču mēs neesam atkāpušies no uzdevuma. Mums vienmēr ir bijis skaidrs, kas mums jādara," sacīja Zapata.

Koka ražošana notiek jaunos apgabalos, un tiek atvērti jauni kontrabandas ceļi, sacīja Zapata. Ekvadora ir kļuvusi par galveno punktu Kolumbijas kokaīna eksportam, vēsta “Reuters”.