foto: Bruno Manunza / Alamy/ Vida Press
Ūdenslīdējs pie Sardīnijas krastiem atrod veselu bagātību
Ūdenslīdējs Sardīnijas piekrastē. Ilustratīvs foto
Pasaulē
2023. gada 14. novembris, 19:03

Ūdenslīdējs pie Sardīnijas krastiem atrod veselu bagātību

Jauns.lv

Zemūdens arheoloģijas entuziasts, nirstot Sardīnijas piekrastē, Itālijā, atklājis desmitiem tūkstošu romiešu laikmeta bronzas monētu, kas bija paslēptas jūraszālē, vēsta “LiveScience”.

Vīrietis par atradumu nekavējoties sazinājās ar Itālijas varas iestādēm. Pamatojoties uz krājuma atrašanās vietu, eksperti domā, ka slēpnis varētu būt saistīts ar neatklātu kuģa vraku, teikts Itālijas Kultūras ministrijas tulkotajā paziņojumā.

Sākotnējie aprēķini liecina, ka krājums ir no 30 000 līdz 50 000 vienību. Bojātas bija tikai četras monētas, taču pat uz tām bija salasāmi uzraksti, tostarp datumi un sejas.

2000 gadus vecu romiešu monētu krātuvi, iespējams, paslēpis karavīrs asiņainā pilsoņu kara laikā tā laika Itālijā. Arheologu veiktā turpmākā izpēte atklāja, ka monētas kaltas no mūsu ēras 324. līdz 340. gadam un bija izcilā stāvoklī, teikts paziņojumā.

"Arzahenas ūdeņos atrastais dārgums ir viens no svarīgākajiem numismātikas atradumiem pēdējos gados un vēlreiz uzsver arheoloģiskā mantojuma bagātību un nozīmi mūsu jūru dziļumos," norādīja Itālijas Kultūras ministrijas pārstāvji.