Vulkāna izvirduma vēstneši Islandē

Grindavīkas ciems ar apmēram 4000 iedzīvotājiem atrodas aptuveni trīs kilometrus uz dienvidrietumiem no rajona, kur piektdien tika reģistrētas zemestrīces. Ir ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 14. novembris, 15:26

Magma tuvojas zemes virskārtai un izvirdums ir nenovēršams, paziņo Islandes pētnieki

Jauns.lv

Islandes varas iestādes brīdinājušas, ka vulkāna izvirdums netālu no valsts galvaspilsētas Reikjavīkas ir nenovēršams, savukārt Grindavikas pilsēta, kas atrodas netālu no valsts slavenā Zilās lagūnas kūrorta, ir evakuēta, vēsta “LiveScience”.

Vulkāna izvirdums Grindavikas pilsētā vai tās tuvumā Islandē, visticamāk, ir nenovēršams, un eksperti brīdina, ka magma tuvojas virsmai. "Izvirdums varētu būt iespējams tikai dažu dienu laikā," teikts Islandes meteoroloģiskā dienesta (IMO ) paziņojumā.

Grindavika ir neliela zvejnieku pilsētiņa Islandes dienvidu pussalā, kurā dzīvo aptuveni 2800 cilvēku. Tā atrodas 5 kilometrus no populāra kūrorta – Zilās lagūnas, kas ir ģeotermāls SPA, kas katru gadu piesaista aptuveni 700 000 apmeklētāju.

Islandes Universitātes vulkanoloģijas profesors Torvaldurs Tordarsons pastāstīja, ka Grindavikā nesen novērota apmēram 1 metra dziļa iegrime un pilsētā turpinājās iegrimšana: "Tātad ir pilnīgi skaidrs, ka magma ir ļoti tuvu zemes virskārtai."

Viņš norādīja, ka iegrimšana novērota parādījās zem dažām mājām, tāpēc ir iespējams, ka izvirdums varētu notikt pašā pilsētā.

Ja pilsētā notiktu izvirdums, lava, iespējams, pārvietotos uz rietumiem un nonāktu jūrā, taču "kaut kas vienmēr notiek otrādi," viņš teica.

11. novembrī IMO dati liecināja, ka aptuveni 15 km no ziemeļiem līdz Grindavikai un jūrā bija izveidojies "magmas tunelis". Izvirdums var notikt jebkurā vietā gar šo tuneli. Magma atradās 800 m dziļumā no zemes virskārtā. Šie dati ir vairākas diennaktis veci, tāpēc magma, visticamāk, ir  pārvietojusies tuvāk virsmai kopš mērījumu veikšanas.

Seismiskā aktivitāte, iespējams, atbrīvoja zemes iežu spriegojumu, ļaujot magmai vieglāk pārvietoties uz virsmu. "Modeļi arī norāda, ka magma var parādīties magmas tuneļa dienvidu galā tieši ārpus Grindavikas," teikts paziņojumā.