Pasaulē
2023. gada 13. novembris, 07:06

Indonēzijā atrasts par izmirušu uzskatīts dzīvnieks

Jauns.lv

Britu zinātnieki Indonēzijas džungļos atraduši dzīvnieku, kuru ilgu laiku uzskatīja par izmirušu – Atenboro garsnuķa ehidnu (Zaglossus attenboroughi).

Šī ir viena no četrām ehidnu sugām, kura nosaukta par godu slavenajam britu dabas pētniekam un popularizētājam Deividam Atenboro. Oksfordas universitātes pētniekiem izdevies ierakstīt četrus īsus video ar garsnuķa ehidnu, uzņemtus ar fotolamatām Ciklopu kalnos Papua Jaungvinejas salas Indonēzijas pusē.

“Es izjutu eiforiju, visa komanda bija eiforijā,” BBC teic Oksfordas universitātes biologs Džeimss Kemptons. “Tas notika mūsu ekspedīcijas pašā pēdējā dienā, mēs to ieraudzījām pašas pēdējās kameras ierakstā, pašā pēdējā SD kartē.” Kemptons sarakstījies par atklājumu ar seru Atenboro, un viņš bijis lielā sajūsmā.

Biologu komanda pavadīja vairākus mēnešus ekspedīcijā agrāk neizpētītos Ciklopu kalnu rajonos, kur ap 2000 metru augstumā aug grūti caurejami tropiskie meži.

“Jūs visu laiku slīdat. Jūs skrāpē un griež. Apkārt jums ir indīgi dzīvnieki, nāvējoši bīstamas čūskas,” stāsta Kemptons. Turklāt no visām malām uzglūn dēles, kas dzīvo uz zariem un, sajūtot asinis, krīt virsū un piesūcas miesai. Par spīti šīm grūtībām pētnieki atklājuši jaunas kukaiņu un varžu sugas.

foto: imago images / Steffen Schellhorn
Ehidnas parādījās pirms apmēram 200 miljoniem gadu, kad uz Zemes vēl dzīvoja dinozauri. Šī mitinās zoodārzā Vācijā.

Par jaunatrasto ehidnu līdz šim vienīgā liecība bija 60 gadu vecs izbāznis. Nīderlandes Dabas vēstures muzejā. Iepriekšējo ekspedīciju laikā Ciklopu kalnos bija atklātas alas un pēdas uz zemes, kas viesa cerības.

Nedaudz ezim līdzīgo dzīvnieku ar izstiepto, snuķveidīgo purnu dēvē par dzīvo izrakteni. Ehidnas parādījās pirms apmēram 200 miljoniem gadu, kad uz Zemes vēl dzīvoja dinozauri. Šie un vēl pīļknābis ir vienīgie zīdītāji, kas dēj olas. No četrām sugām Atenboro ehidnai un rietumu ehidnai draud izmiršana. Tajā pašā atkal atklātā ehidna Indonēzijā nav iekļauta aizsargājamo sarakstā.