Pasaulē

Notver apbedīšanas nama īpašniekus, kuru īpašumā trūdēja līķu kaudzes

Jauns.lv

ASV Oklahomas štatā trešdien arestēti Džons un Kerija Holfordi, kuriem pieder skandalozu slavu nopelnījušais apbedīšanas nams “The Return to Nature” Kolorādo štata Penrouzā, kurā pēc kaimiņu sūdzībām par pastāvīgo neizturamo smaku atrada 190 līķus dažādās sadalīšanās stadijās.

Notver apbedīšanas nama īpašniekus, kuru īpašumā t...

Pārim draud apsūdzības līķu apgānīšanā, zādzībā, naudas atmazgāšanā un krāpšanā.

Atrasto, apbedīšanai paredzēto 190 cilvēku ķermeņu identifikācijā palīdzēja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) speciālisti. Daži ķermeņi tur atradās kopš 2019. gada. Kratīšanu veikušie izmeklētāji apstākļus apbedīšanas namā nodēvēja par "baisiem".

Preses konferencē apgabala prokurors Maikls Alens paziņoja, ka izmeklēšanas labad liela daļa iegūtās informācijas netiks publiskota, bet norādīja, ka lietas apstākļi ir "absolūti šokējoši".

Dažu mirušo radinieki uzskata, ka savu mīļoto kremēto mirstīgo atlieku vietā saņēmuši kaut ko pilnīgi citu. "Mēs nekad neuzzināsim, ko mūsu ģimenes patiesībā saņēma. Dažās urnās var būt cementa putekļi, citās kaut kas cits," raidsabiedrībai CBS izteicās Kristīna Peidža, kuras dēla līķis bija atrasto skaitā. "Mēs nekad neuzzināsim, tādējādi es pat nevaru aprakstīt tās sajūtas, kādas mūsu ģimenēm nākas pārdzīvot."

Apbedīšanas nama teritorijas pārmeklēšana sākas 4. oktobrī, bet 13. oktobrī visi ķermeņi tika nogādāti koroneram. Pašlaik identificēti 110 ķermeņi, bet pārējo 80 identitāte vēl tiek noskaidrota, izmantojot pirkstu nospiedumus, stomatologu datus, medicīnas iekārtas un DNS testēšanu.

“The Return to Nature” apbedīšanas nams specializējas uz apbedīšanu, nelietojot ķimikālijas, piemēram, balzamēšanas šķidrumu, un ķermeņus apbedī bioloģiski noārdāmos zārkos. Kolorādo štatā ir atļauta “zaļā apbedīšana”, taču mirstīgās atliekas ir jāapglabā 24 stundu laikā vai jānodrošina to pienācīga uzglabāšana ledusskapī. Kopš 2017. gada strādājošā apbedīšanas nama “Facebook” lapa vairs nav aktīva, pēdējās norādītās bēres minētas 2023. gada augustā.

Šāda rakstura skandāli apbedīšanas biznesā nav retums. Piemēram, pērnā gada jūlijā ASV mediji vēstīja par 31 trūdoša līķa un 16 personu kremēto atlieku atrašanu Lankforda apbedīšanas namā Indianas štata Džefersonvilā. Izmeklētāji paziņoja, ka daži pamatīgi satrūdējuši ķermeņi tur atradušies kopš marta un līķi izmētāti pa visu ēku.