Pasaulē
2023. gada 19. oktobris, 17:15

VIDEO: Kolorādo apbedīšanas nams piedāvājis "ekoloģiskās bēres"; taču realitāte izrādījās baisa

Jauns.lv

Vismaz 189 trūdoši līķi ir atrasti ASV Kolorādo štata Penrouzas apbedīšanas namā, kas piedāvāja “zaļās apbedīšanas pakalpojumus”. Pirms divām nedēļām tika ziņots par 115 atrastajiem miroņiem, taču to skaits palielinājies, turpinoties teritorijas pārmeklēšanai.

Varas iestāžu uzmanību pievērsa vietējo iedzīvotāju sūdzības par pretīgo smaku, kas nāk no “The Return to Nature” apbedīšanas nama. Kāda amatpersona šo smaku aprakstīja kā vienkārši “baisu”, vēsta vietējie mediji. Atrasto, apbedīšanai paredzēto cilvēku ķermeņu identifikācijā palīdz Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) speciālisti. Amatpersona izteikušās, ka identificējamo ķermeņu skaits var mainīties, bet pati identifikācija būs ļoti ilgs process.

“The Return to Nature” apbedīšanas nams specializējas uz apbedīšanu, nelietojot ķimikālijas, piemēram, balzamēšanas šķidrumu, un ķermeņus apbedī bioloģiski noārdāmos zārkos. Kolorādo štatā ir atļauta “zaļā apbedīšana”, taču mirstīgās atliekas ir jāapglabā 24 stundu laikā vai jānodrošina to pienācīga uzglabāšana ledusskapī. Kopš 2017. gada strādājošā apbedīšanas nama “Facebook” lapa vairs nav aktīva, pēdējās norādītās bēres minētas 2023. gada augustā.

Izmeklēšana tika uzsākta, kad oktobra sākumā varas iestādes atrada 115 miroņu ķermeņus. Apbedīšanas nama īpašnieks Džons Holfords tiek vainots mēģinājumā noslēpt “cilvēku mirstīgo atlieku nepienācīgu uzglabāšanu”.

Šāda rakstura skandāli apbedīšanas biznesā nav retums. Piemēram, pērnā gada jūlijā ASV mediji vēstīja par 31 trūdoša līķa un 16 personu kremēto atlieku atrašanu Lankforda apbedīšanas namā Indianas štata Džefersonvilā. Izmeklētāji paziņoja, ka daži pamatīgi satrūdējuši ķermeņi tur atradušies kopš marta un līķi izmētāti pa visu ēku.