foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Francijas kompānija plāno piegādāt Krievijai urānu
Kodoldegvielas rūpnīca Lingenā, Vācijas rietumos.
Pasaulē
2023. gada 9. novembris, 06:04

Francijas kompānija plāno piegādāt Krievijai urānu

Jauns.lv

Francijas kompānijai “Framatome” piederošā rūpnīca Lingenā, Vācijas rietumos, gatavojas piegādāt Krievijai bagātinātu urānu.

Vairāku rietumvalstu ekoloģisko organizāciju un arī Krievijas “Ekozaščita!” paziņojumā pausts, ka tas notiks, apejot Eiropas sankcijas. Urānu saņems “Mašīnbūves rūpnīca”, kas pieder Krievijas valsts kodolenerģētikas uzņēmumam “Rosatom”. 

Šī kompānija aktīvi piedalās karā pret Ukrainu, bagātināto urānu iespējams izmantot arī militāriem mērķiem, un Eiropas Savienības sankcijas aizliedz piegādāt šāda veida preces.

Ekogrupas pieprasījušas Vācijas Apkārtējās vides ministrijai nekavējoties apturēt urāna piegādi un slēgt kodoldegvielas rūpnīcu Lingenā. Oficiāli pagaidām bagātinātais urāns nav sankciju sarakstā nav, ne eksportam, ne importam no Krievijas. 

Pērn 7. aprīlī Eiropas Parlaments gan pieņēma rezolūciju par nepieciešamību noteikt ierobežojumus naftas, ogļu, gāzes un kodoldegvielas importam no Krievijas. Tāpat Parlaments aicinājis pārtraukt sadarbību ar Krievijas uzņēmumiem jaunos kodolprojektos.