Pasaulē
2023. gada 7. novembris, 15:22

Ukrainā tiks atvērta vēl viena nometne krievu karagūstekņiem

Jauns.lv

Ukrainā tuvākajā laikā tiks atvērta vēl viena karagūstekņu nometne sakarā ar lielo Ukrainas bruņoto spēku sagūstīto vai brīvprātīgi padevušos krievu okupantu skaitu, ziņo "Telegram" projekts "Gribu dzīvot".

"Ņemot vērā lielo krievu karagūstekņu skaitu, Ukrainā tuvākajā laikā tiks atvērta jauna karagūstekņu turēšanas nometne. Paralēli tiek turpināts darbs, lai sagatavotos vēl vienas nometnes darbības uzsākšanai," teikts vēstījumā.

Tiek atzīmēts, ka karagūstekņu skaita pieaugums ir saistīts gan ar Krievijas karavīru motivācijas pasliktināšanos ar situāciju frontē, gan ar gūstekņu apmaiņas bloķēšanu no Krievijas puses.

foto: EPA/Scanpix
Ukraiņu karavīri pirms gūstekņu apmaiņas ar Krieviju.

Ziņo, ka, tāpat kā "Rietumi-1" nometnes gadījumā, arī jaunajā nometnē apstākļi atbildīs visām starptautisko humanitāro tiesību prasībām. Krievijas militārpersonām nodrošinās medicīnisko aprūpi, trīs ēdienreizes dienā, saziņu ar tuviniekiem, kā arī pastāvīgu piekļuvi Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas pārstāvjiem.

Pati nometne atrodas dziļi aizmugurē, kā to paredz Ženēvas konvencijas.

"Karagūstekņu uzturēšana tikai speciāli tam paredzētās vietās paredz Ženēvas konvencijas. Atšķirībā no Krievijas Federācijas, Ukraina ievēro starptautiskos humanitāros standartus. Savukārt Krievijas puse, piemēram, Ukrainas militārpersonas tur parastos cietumos un labošanas iestāžu kolonijās kopā ar ieslodzītajiem, dažkārt necilvēcīgos apstākļos, necienot un faktiski neatzīstot viņu karagūstekņa statusu," norādīja projekta preses dienests.

Karagūstekņu apmaiņa

Iepriekš Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GIP) vadītājs Kirilo Budanovs sacīja, ka šobrīd ar Krieviju tiek apspriesta ieslodzīto apmaiņa "visus pret visiem" un jau tuvojas pozitīvam rezultātam. Turklāt šī apmaiņa, kas šobrīd ir reālāka nekā pirms ceturkšņa, var aizņemt vairāk nekā vienu dienu.

Ukraina un Krievija ir regulāri apmainījušās ar karagūstekņiem kopš pilna mēroga kara sākuma.

Ukraina un separātisti veic karagūstekņu apmaiņu

Ukrainas bruņotie spēki un prokrieviskie separātisti pēc rūpīgas gatavošanās naktī uz 22. februāri veikuši karagūstekņu apmaiņu, kas ir viena no ...

gallery icon

Pēdējā šāda apmaiņa notika 7. augustā. Tās laikā mājās atgriezās 22 karavīri, tostarp divi virsnieki, ierindnieki un seržanti.

Turklāt 18. augustā GIP pārstāvis Andrejs Jusovs paziņoja labas ziņas par ieslodzīto apmaiņu ar Krieviju. Ukraina arī strādā, lai organizētu jaunu karagūstekņu apmaiņu ar Krieviju.

Turpinās Ukrainas karavīru evakuācija no Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ"

No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa. No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar ...

gallery icon