foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS.
Cilvēkus Halovīna laikā satrauc uz Jupitera nofotografēta šausmu seja
Šausmu seja uz Jupitera.
Pasaulē
2023. gada 31. oktobris, 19:19

Cilvēkus Halovīna laikā satrauc uz Jupitera nofotografēta šausmu seja

Jauns.lv

NASA kosmosa kuģis "Juno" nesen uzņēmis attēlu, kas Halovīna priekšvakarā daudziem šķiet gana šausminoša zīme, vēsta NASA.

Attēls uzņemts 2023. gada 7. septembrī, un tajā iemūžināts skats uz milzu planētas apgabalu tās ziemeļu reģionā ar nosaukumu "Jet N7". Brīdī, kad tika uzņemts attēls, "Juno" kosmosa kuģis atradās aptuveni apmēram 7700 kilometru augstumā virs Jupitera atmosfēras, aptuveni 69 grādu ziemeļu platumā. Attēlā redzama robeža starp Jupitera dienu un nakti, kā arī mākoņu vāli.

Tā kā "Juno" misijas neapstrādātos attēlus var apstrādāt entuziasti, pie tā apstrādes ķērās zinātnes aktīvists Vladimirs Tarasovs, kurš izveidoja galīgo attēlu un ieguva spocīgu, pat mazliet šausminošu seju. Tarasovs attēlu publicēja, bet ezotēritiķi attēlā redzamo sāka tulkot kā ļaunumu vēstošu zīmi - tomēr Halovīna laiks.

Tomēr NASA mierina - attēlā redzamā šausmu seja, ko veido Jupitera mākoņi, ir pareidolija (tendence uztverei uzspiest jēgpilnu interpretāciju miglainam stimulam, parasti vizuālam, lai cilvēks saskatītu objektu, rakstu vai nozīmi tur, kur tāda nav - red.). Foto redzamo efektu patiesībā izraisīja negaisa mākoņi un vētras, kas bija pārņēmušas gāzes giganta attiecīgo reģionu. Zemais saules gaismas leņķis, kas attēla uzņemšanas laikā atstarojās pret Jupitera sarežģīto atmosfēru, vēl vairāk palielināja "seju", kurā redzamas iekritušas acis, pamanāmas nāsis un saraukta piere.