foto: ZUMAPRESS.com
Patiesība par meliem: Ukrainas pirmā lēdija ir Krievijas pilsone un protesti Kijivā pret Zelenski
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un valsts pirmā lēdija Olena Zelenska.
Pasaulē
2023. gada 30. oktobris, 05:41

Patiesība par meliem: Ukrainas pirmā lēdija ir Krievijas pilsone un protesti Kijivā pret Zelenski

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Septembra beigās vairākās interneta vietnēs, ieskaitot Krievijas oficiālo ziņu aģentūru "TASS", bija izplatīta ziņa, ka Kijivā notikusi plaša protesta demonstrācija pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurā piedalījušies vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Apgalvots, ka demonstranti pieprasījuši nekavējoties parakstīt miera līgumu ar Krieviju, jo tauta esot nogurusi no bezgalīgā kara un mobilizācijas armijā. Ilustrācijai pievienota fotogrāfija, kura arī ļāva visai ātri atmaskot šo viltus ziņu.

"Euronews" pētnieki konstatējuši, ka konkrētā foto uzņemšanas laiks ir 2018. gada novembris, proti, vairāk nekā trīs gadus pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Paraksts zem foto apliecina, ka tas uzņemts Itālijā, Turīnā, kad tur notika protesta akcija pret ātrvilciena trases Turīna–Liona būvi, piedalījušies aptuveni 40 000 cilvēku.

Kā mūsdienās itin bieži notiek, vietējo iedzīvotāju viedokļi sadalījušies divās daļās. Vieni uzskata, ka šī būve uzlabos reģiona ekonomisko dzīvi, otri domā, ka 60 kilometrus garā tuneļa būve varētu kaitēt ekoloģijai un dzeramā ūdens resursiem.

Viltus ziņas autori nav pat pūlējušies pārpublicēto foto apstrādāt, un tajā redzami Itālijas karogi – tas acīmredzami domāts neizglītotai auditorijai, kas bieži vien tālāk par virsrakstiem netiek.

Olena Zelenska – Krievijas pilsone?

Krievijas propagandas kanālos jau kādu laiku klīst leģenda par it kā Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim piederošu dzīvokli Krimā, kuru viņš esot ieguvis nelikumīgas privatizācijas ceļā.

Šobrīd šis skandāls atkal uzsildīts, apgalvojot, ka Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieki šajā dzīvoklī veikuši kratīšanu un atraduši šokējošu dokumentu – Ukrainas pirmās lēdijas Olenas Zelenskas Krievijas pasi. Publicēta šā dokumenta fotogrāfija, kas arī nodod viltojumu, jo pases foto vienkārši paņemts no Zelenskas sociālā tīkla "Instagram" konta.

Pastmarka ar leģionāra attēlu

Septembra beigās izcēlās starptautisks skandāls Kanādā. Turienes parlamenta apakšpalātas spīkers Entonijs Rots bija uzaicinājis uz svinīgo sēdi bijušo 14. “Waffen SS” divīzijas karavīru Jaroslavu Guņku, kuru deputāti sagaidīja ar stāvovācijām. Šajā divīzijā pārsvarā dienēja ukraiņu brīvprātīgie, un tās karavīri uzskatāmi par analogu latviešu leģionāriem.

Ņemot vērā Krievijas propagandu, ka karš Ukrainā sākts denacifikācijas vārdā, ap šo notikumu sacelts pamatīgs troksnis. Rezultātā Rots, kurš gan apgalvoja, ka nav zinājis visu par Guņko pagātni, atkāpās no amata, bet Kanādas premjerministrs Džastins Trudo bija spiests publiski atvainoties.

Krievijai šāds skandāls bija visai izdevīgs, un Kremļa propagandisti to centās vēl vairāk attīstīt. Internetā parādījās informācija, ka Ukrainā par godu Guņko izdota pastmarka, kurā viņš redzams kopā ar prezidenta Volodimira Zelenska ģimeni, bet pats viņš ir godāts par Ukrainas varoni. Šos melus apskatījās vairāki miljoni cilvēku, un komentāri Ukrainai nebija visai glaimojoši. Pasaulē attieksme pret leģionāriem (arī latviešu) ir atšķirīga, un to arī Krievija centās izmantot.

Meli gan atklāti visai elementāri. Viltotās pastmarkas augšējā labajā stūrī redzams svītrkods, kuru nolasot atklājas, ka tas paņemts no pasta aploksnes, kas izlaista 2022. gadā. Arī Ukrainas pasta katalogā šāda pastmarka nav atrodama.

Islandē ārzemju līgavaiņus negaida

Līdzīgi jau dzirdētiem stāstiem par emigrantu laipnu uzņemšanu Eiropas valstīs ar dažādiem izdomātiem iemesliem, pasniegta kārtējā izdoma par Islandi.

Tur esot katastrofāla demogrāfiskā situācija, jo sieviešu esot divreiz vairāk nekā vīriešu. Islandes valdība esot gatava piemaksāt 5000 eiro jebkuram vīrietim, kurš būtu gatavs apprecēt vietējo dāmu. Precības esot arī ceļš uz automātisku pilsonības saņemšanu. Vietējos neprecētos vīriešus ar šādu naudu iekārdināt nevarot, jo vidējā alga šo piedāvājumu pārsniedz.

Jāatzīmē, ka šī viltus ziņa internetā klejo jau vairākus gadus, taču nemitīgi tiek uzsildīta un adresēta dažādai mērķauditorijai atkarībā no ģeopolitiskās situācijas. Sākotnēji šā stāsta popularizēšana notika Āfrikā, tad vēstīja, ka Islandes valdība priekšroku dod vīriešiem ar slāvu asinīm, mērķējot to uz Ukrainu, tagad to pavērš uz Tuvajiem Austrumiem.

Šos melus var apgāzt tikai ar vienu faktu – demogrāfiskā situācija Islandē ir pilnīgi normāla, un nekāda anomāla sieviešu pārsvara tur nav. Tieši otrādi, vīriešu īpatsvars valstī ir 50,2% bet vecuma grupā no 25 līdz 40 gadiem pat nedaudz augstāks. Nekādas precību programmas nav.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Patiesība par meliem" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".