Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: krievu iebrucēji aktivizējušies pierobežā ar Sumu apgabalu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pēc dažām sekundēm
Krievu iebrucējam neizdevās piemānīt ukraiņu FPV-drona operatorus

Okupants bija apgūlies pie sadeguša auto un cerēja, ka ukraiņu drons viņu nepamanīs. Viņš maldījās.

pirms 11 minūtēm
MAXAR publicējis augstas kvalitātes satelītattēlus no okupētā Beļbekas lidlauka

Pēc tiem var identificēt ukraiņu ATACMS raķešu uzbrukumā nodarītos zaudējumus krievu iebrucējiem.

Krievi paliuši bez:

  • 2 MiG-31;
  • SU-27;
  • MiG-29.

Attēlos skaidri redzama arī izdegusi degvielas un smērvielu noliktava.

Zaudēta arī pretgaisa aizsardzības S-400 baterija. Visticamāk, ka ir vēl citas lidmašīnas, kuras bojātas ar submunīciju vai citu aprīkojumu, bet tās tika evakuētas.

pirms 42 minūtēm
Ukraiņi atklāj krievu dronu operatoru pozīcijas

Ukrainas bruņoto spēku "The Muramasa" vienība atklāja krievu iebrucēju dronu operatoru pozīcijas. Viņi ar FPV droniem uzbruka mājai un iznīcināju okupantus kopā ar munīciju.

pirms stundas
Ukraina naktī notriekusi visus 20 dronus "Shahed"

Ukrainas pretgaisa aizsardzība notriekusi visus 20 trieciendronus "Shahed", ko Krievija aizvadītajā naktī raidījusi pret mērķiem Ukrainā, piektdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

Droni palaisti no Krasnodaras novada un Kurskas apgabala.

Tie notriekti virs Harkivas, Mikolajivas, Odesas, Poltavas un Vinnicas apgabaliem.

pirms 2 stundām
Lietuva izsaka protestu Krievijai par amatpersonu izsludināšanu meklēšanā

Uz Lietuvas Ārlietu ministriju ceturtdien izsaukts Krievijas vēstniecības pārstāvis, kuram iesniegta protesta nota par Lietuvas amatpersonu iekļaušanu Krievijas Iekšlietu ministrijas meklēto personu sarakstā par lēmumiem, ko tās pieņēmušas, pildot tiešos pienākumus, paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Krievijas pārstāvim norādīts, ka šāda Krievijas rīcība ir pretrunā ar vispāratzītajām starptautisko tiesību normām, liecina par mēģinājumiem falsificēt vēstures faktus un pauž necieņu pret Lietuvas Republiku.

Lietuvas Ārlietu ministrija pieprasa nekavējoties pārtraukt Lietuvas pilsoņu politiski motivētu vajāšanu.

Šī ir jau otrā protesta nota, ko šogad Lietuva iesniegusi Krievijai saistībā ar Lietuvas pilsoņu politisku vajāšanu. Iepriekšējā nota tika iesniegta februārī.

pirms 2 stundām
Dronu uzbrukumi izraisa desmitiem sprādzienu Krimā un Novorosijskā

Krievijas okupētā Krimas pussala un Krasnodaras novada Novorosijskas pilsēta naktī uz piektdienu tika pakļautas bezpilota lidaparātu un jūras dronu uzbrukumiem, kas izraisīja desmitiem sprādzienu.

Okupantu ieceltais Sevastopoles gubernators Mihails Razvožajevs piektdienas rītā paziņoja, ka karavīri ar strēlnieku ieročiem atvaira bezpilota lidaparātu uzbrukumu. Drīz pilsētā daļēji pazuda elektriskais apgaismojums, un Razvožajevs to izskaidroja ar aprīkojuma daļēju atslēgšanos apakšstacijā "Sevastopole", kurai esot uzkritušas notriekto dronu atlūzas.

Razvožajevs vēlāk paziņoja, ka Sevastopolei uzbrūk ne tikai droni, bet arī bezapkalpes kuteri.

Novorosijskā iedzīvotāji dzirdēja vismaz 19 sprādzienus, un Krievijas "Telegram" kanāli ziņoja par dronu uzbrukumu ostai un naftas produktu bāzei. 

pirms 2 stundām
Baltkrievija vēršas pret opozīcijas aktīvistiem, veicot reidus un konfiscējot viņu īpašumus

altkrievijas varas iestādes ceturtdien paziņoja, ka veikušas reidus un konfiscējušas nekustamos īpašumus, kas pieder 104 opozīcijas aktīvistiem, kuri aizbēguši no valsts. 

Baltkrievijas autoritārais diktators Aleksandrs Lukašenko sāka represijas pret opozīciju 2020.gada augustā, kad valstī izcēlās masu protesti pret viņa varu pēc viņa uzvaras prezidenta vēlēšanās, kuras opozīcija un Rietumi ir kritizējuši kā negodīgas. 

Šajās represijās tika aizturēti vairāk nekā 35 000 cilvēku, tūkstošiem tika brutāli piekauti apcietinājumā, desmitiem neatkarīgu ziņu organizāciju un cilvēktiesību grupu tika slēgtas, un žurnālisti tika ieslodzīti cietumā.

pirms 3 stundām
Somijā ierosina konfiscēt nemaksājošo krievu dzīvokļus
pirms 3 stundām
Kadirovs draud Igaunijai ar raķetēm

Čečenu diktators Ramzans Kadirovs, kuru viņa sulaiņi lišķīgi dēvē par “padišahu”, piedraudējis apšaudīt Igauniju ar raķetēm sakarā ar tās lēmumu nodot Ukrainai Krievijas aktīvus.

Vairāk lasiet šeit.

pirms 3 stundām
Sirdi plosoša aina, kad saimniecei jāevakuējas no Vovčanskas un jāšķiras no sava mīluļa

Taču pastāv iespēja, ka abi atkal būs kopā!

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".