Pasaulē
2024. gada 28. jūnijs, 07:38

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: okupanti apšaudījuši vairāk nekā simts apdzīvotu punktu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 24 minūtēm
Kropivnickas rajonā un Krivijrihā nogranduši sprādzieni

Uzlidojuma laikā Krivijrihā un Kropivnickas reģionā nogranduši sprādzieni.

"Krivijrihā ir dzirdamas sprādzienu skaņas," teikts "Telegra" kanāla "Obšestvennoje" ziņojumā.

Gaisa spēki ziņoja, ka raķetes lido uz Kirovohradas apgabalu. Vienlaikus militāristi piebilda, ka Kirovohradas apgabalam ziemeļrietumu virzienā tuvojas vēl vairāki ātrgaitas mērķi.

pirms 35 minūtēm
Ukraiņi ar droniem likvidē krievu iebrucējus
pirms stundas
Kijivas reģionā un Kijivā darbojas pretgaisa aizsardzība

Ienaidnieka raķešu palaišanas rezultātā visā Ukrainā izsludināta liela mēroga gaisa trauksme. Kijivas reģionā un Kijievā brīdina par pretgaisa aizsardzības darbu, vēsta Kijivas reģionālā militārā dienesta (OVA) "Telegram" kanāls.

"Kijivas reģiona iedzīvotāji! Raķešu uzbrkums! Reģionā darbojas pretgaisa aizsardzības spēki," raksta OVA.

Civiliedzīvotāji tiek aicināti ievērot informatīvo klusumu, nefilmēt un nepublicēt pretgaisa aizsardzības darbu tiešsaistē.

"Palieciet patvertnēs, līdz beisies uzlidojuma trauksme," piebilda OVA.

pirms stundas
Ukrainas spēki uzlabo dronu lietošanas prasmes

Ukraiņu bezpilota lidaparātu operatori uzlabo savas spējas pārtvert Krievijas tāldarbības dronus, ziņo ASV Kara studiju institūts (ISW).

Pēc ekspertu domām, šādas tehnoloģiskās inovācijas var ļaut Ukrainas spēkiem samazināt slogu pretgaisa aizsardzības līdzekļiem, ja tās tiks veiksmīgi piemērotas valsts mērogā.

1.jūnijā publicētajos kadros redzams, kā Ukrainas spēki, izmantojot FPV dronus, uzbrūk Krievijas taktiskajam izlūkošanas dronam "Zala" un citam vidēja darbības rādiusa izlūkošanas dronam "Orlan-10".

pirms 2 stundām
Orbāns Pekinā tiekas ar Sji Dzjiņpinu

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pirmdien Pekinā tikās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, ziņo valsts mediji.

Ungārijas līderis šo iepriekš neizziņoto vizīti nodēvēja par "Miera misiju 3.0".

Īsā paziņojumā iepriekš Ķīnas Ārlietu ministrija norādīja, ka Ungārijas līderis tiksies ar Sji, lai "padziļināti apspriestos par abpusēji interesējošiem jautājumiem".

Šī gada maijā Sji apmeklēja Ungāriju, lai noslēgtu savu vizīti Eiropā, kuras laikā viņš apmeklēja arī Franciju un Serbiju.

pirms 2 stundām
Aizvadītajā diennaktī Ukrainā likvidēti vēl 1200 krievu iebrucēji

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 552 190 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1200 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 8171 tanku, 15 685 bruņutransportierus, 14 966 lielgabalus un mīnmetējus, 1115 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 880 zenītartilērijas iekārtas, 361 lidmašīnu, 326 helikopterus, 11 893 bezpilota lidaparātus, 2353 spārnotās raķetes, 28 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 20 150 automobiļus un autocisternas, kā arī 2503 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

pirms 2 stundām
Ukraiņi naktī uz 8. jūliju notriekuši trīs raķetes

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz pirmdienu notriekuši trīs no sešām krievu raķetēm, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

"Naktī uz 8.jūliju ienaidnieks uzbruka Ukrainai ar četrām raķetēm H-101 no stratēģiskās aviācijas lidmašīnām Tu-95MS (palaišanas zona - Saratovas apgabala gaisa telpa) un divām ballistiskajām raķetēm "Iskander-M" (palaišanas zonas - Kurskas apgabals un Krima)," viņš pirmdienas rītā informēja savā "Telegram" kanālā.

Kaujas darba rezultātā pretgaisa aizsardzība iznīcināja trīs spārnotās raķetes H-101 Žitomiras un Čerkasu apgabalos, pavēstīja Oleščuks.

pirms 3 stundām
VIDEO: Krievijas karavīri bēg no Ukrainas uzbrukuma ar elektroskūteri

Krievijas karavīri bēg no Ukrainas uzbrukuma ar elektroskūteri.

pirms 3 stundām
VIDEO: Ukraiņu sportiste Mahučiha labo pasaules rekordu augstlēkšanā
pirms 4 stundām
Jaunā Aizsardzības iepirkumu aģentūras vadītāja Marina Bezrukova

Aizsardzības iepirkumu aģentūru Ukrainā vada Marina Bezrukova. Viņa atstāja darbu Ukrenergo, lai uzņemtos šo izaicinošo lomu, ar mērķi reformēt militāro iepirkumu procesu.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".