Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 10:33

TEKSTA TIEŠRAIDE. Krievijas karš Ukrainā: daži partneri Ukrainai ļāvuši ar Rietumu ieročiem uzbrukt Krievijas teritorijai

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kopš 2022. gada 24. februāra Krievija īsteno iebrukumu Ukrainā. Kopš kara sākuma ar artilēriju un raķetēm apšaudītas vairākas Ukrainas pilsētas, ik dienu valstī bez mitas skanot trauksmes sirēnām. Bojāgājušo Ukrainas civiliedzīvotāju skaits mērāms vairākos tūkstošos, bet agresorvalsts Krievija ziņas par saviem zaudējumiem neatklāj. Kara dēļ pamest savas mājas un bēgļu gaitās doties nācies miljoniem ukraiņu.

Seko Jauns.lv teksta tiešraidei, lai par jaunākajiem notikumiem uzzinātu pirmais. Iepriekšējās teksta tiešraides arhīvs skatāms šeit un šeit.

Krievijas agresija Ukrainā

pirms 10 minūtēm
Krievija Maskavas Poklonnajas kalnā lepni izrāda sakauto Ukrainas bruņutehniku

Maskavā Poklonnajas kalnā atklāta "Ukrainas bruņoto spēku trofeju" izstāde, ko krievi sagrābuši iebrukuma laikā.

Izstādē apskatāmi tanki M1 Abrams, Leopard 2A6, T-72.

Iepriekš parādījās arī video, kurā redzams, kā Leopard 2 tankam ir saliekts purns. Kremļa mediji to skaidroja šādi: "Viņi nolaida lepni pacelto lielgabalu, lai tanks izskatītos sakauts."

Vairākus tankus ieskauj simtiem karogu ar uzrakstu "uzvara".

pirms 32 minūtēm
Ukrainas aizstāvji ar droniem turpina likvidēt krievu iebrucējus
pirms stundas
Igaunija Ukrainai atdevusi gandrīz 300 senus artefaktus

Runa ir par 274 nelegāli izvestiem arheoloģiskajiem atradumiem: skitu, sarmatu un viduslaiku rotaslietām, monētām un zirgu iejūgiem, vēsta Kultūras ministrija.

"Šie artefakti liecina par ukraiņu kultūru, identitāti un ir Ukrainas īpašums," sacīja Igaunijas diplomātiskās pārstāvniecības Ukrainā vadītāja vietnieks Vagurs Sosārs.

pirms stundas
ASV uzņēmējam par bezpilota lidaparātu komponentu pārdošanu Krievijai draud līdz pat 5 gadiem cietumā

Kāds Ņujorkas iedzīvotājs saņēma vairāk nekā 250 000 dolāru no uzņēmuma, kas saistīts ar Krievijas bruņotajiem spēkiem par "konfidenciālu ASV bezpilota lidaparātu tehnoloģiju" kontrabandu, vēsta "Deutsche Welle".

Pēc izmeklētāju domām, vīrietis eksportējis caur Quality Life Cue LLC (QLC), kas tika izmantots elektronisko komponentu iegādei uzņēmumiem Krievijā, kas ražo kaujas bezpilota lidaparātus.

pirms 2 stundām
Krievijā Kurskas reģionā skan sirēnas
pirms 2 stundām
Ukraiņi ar kasešu munīciju veic triecienus pa okupantu poligonu Kubaņā

Ukraiņi ar trīs ATACMS raķetēm, kas pildītas ar kasešu munīciju, veic triecienus pa Krievijas poligonu Kubaņā, okupētajā Luhanskas apgabalā. 

pirms 2 stundām
Nepālas algotņi masveidā dezertē no Krievijas okupācijas armijas

Algotņi no Nepālas, kas Krievijas armijas rindās ieradās cīnīties pret Ukrainu, masveidā dezertē. Tikmēr Krievijas komandieri savai vadībai meklē neveiklus attaisnojumus, lai izskaidrotu šo situāciju, atklāj Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) preses dienests.

Nepālas algotņu bēgšanu, kas nostiprināti aiz Krievijas Federācijas 29328 karaspēka daļas, izraisījuši milzīgie zaudējumi "gaļas uzbrukumos", Maskavas lauka komandieru cietsirdīgā attieksme, ieskaitot ārpustiesas sodus par atteikšanos izpildīt pavēles iet drošā nāvē," skaidro izlūkdienestā. Vairāk lasi šeit.

pirms 3 stundām
Tā izskatās Zaporižjas apgabala Robotines ciems

Vienas vienīgas drupas. Tas ir palicis pāri no šī ciema, kas atrodas pašā frontes līnijā.

pirms 3 stundām
Senāts vienbalsīgi apstiprināja likumu, kas aizliedz bagātinātā urāna importu no Krievijas

Senāts vienbalsīgi apstiprināja likumu, kas aizliedz bagātinātā urāna importu no Krievijas, un tā mērķis ir bloķēt Kremļa reaktoru degvielas sūtījumus.

Krievijas urāna importa aizlieguma likums, par kuru tika saņemta vienbalsīga piekrišana, aizliedz ASV importu 90 dienas pēc stāšanās spēkā ar pagaidu atbrīvojumiem līdz 2028. gada janvārim. Tagad likumprojekts gaida prezidenta Baidena parakstu, lai tas tiktu apstiprināts. Krievija pašlaik piegādā gandrīz ceturto daļu no bagātinātā urāna, ko izmanto Amerikas komerciālajos reaktoros, tādējādi ik gadu radot peļņu aptuveni viena miljarda ASV dolāru lielumā.

pirms 3 stundām
Ostins ziņo, ka sazinājies ar sabiedrotajiem par "Patriot" sistēmu nodošanu Ukrainai

ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins sacīja, ka pēdējo divu nedēļu laikā ir sazinājies ar sabiedrotajām valstīm, kurām ir pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", aicinot tās pēc iespējas ātrāk nodot tās Ukrainai.

Rādīt vairāk

Karš Ukrainā sākās, Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ceturtdien, 24. februārī, negaidīti sakot runu Krievijas televīzijā, paziņojot par "militāru operāciju" Ukrainā un aicinot Ukrainas armiju "'nolikt ieročus".

"Es esmu pieņēmis lēmumu par militāru operāciju," sacīja Putins neilgi pirms plkst.6 (plkst.5 pēc Latvijas laika). 

Viņš apgalvoja, ka operācijas mērķis ir civiliedzīvotāju aizsardzība un tā ir atbilde uz draudiem no Ukrainas puses. Putins piebilda, ka Krievijai nav mērķis okupēt Ukrainu un ka atbildība par asinsizliešanu gulstas uz Ukrainas '"režīmu".

Putins brīdināja pārējās valstis, ka jebkāds mēģinājums iejaukties Krievijas rīcībā novedīs pie "sekām, kādas tās nekad nav redzējušas".