Pasaulē
2023. gada 25. oktobris, 00:14

Haoss ASV Pārstāvju palātā pārvēršas farsā: kandidāts izstājas jau pirms balsošanas

Jauns.lv

ASV Kongresa Pārstāvju palātas republikāņu trešā kandidatūra spīkera amatam Toms Emmers izstājies no cīņas dažas stundas pēc savas nominēšanas, tādējādi palātas spīkera ievēlēšanas perspektīvas ir miglā tītas.

Minesotas republikānis atsauca savu kandidatūru īsi pirms paredzētā balsojuma Pārstāvju palātā.

Pēc Kevina Makartija atlaišanas 3. oktobrī — vienīgā gadījuma ASV vēsturē — republikāņiem nav izdevies gūt atbalstu diviem iepriekšējiem nominētajiem spīkera amata kandidātiem Luiziānas kongresmenim Stīvam Skalīzam un Ohaio kongresmenim Džimam Džordanam, tādējādi Pārstāvju palāta nav spējīga pieņemt likumus.

62 gadus vecā Emmera ievēlēšanas izredzes bija niecīgas, jo viņš nebaudīja popularitāti konservatīvo republikāņu vidū, bet eksprezidents Donalds Tramps savā sociālajā platformā “Truth Social” viņu jau bija nodēvējis par “RINO” jeb tikai formālu republikāni (Republican In Name Only), kurš nekad neesot cienījis Trampa vīziju par “Amerikas atkal padarīšanu par diženu”. Tramps, kuram joprojām ir milzīga ietekme republikāņu partijā, paziņoja, ka Emmera atbalstīšana būtu “traģiska kļūda”.

Pašlaik republikāņiem pieder neliels vairākums Pārstāvju palātā, tādējādi 218 balsu vairākuma iegūšanai kandidāts nevar atļauties zaudēt vairāk nekā dažu savējo partijas biedru atbalstu, ja visi demokrāti nobalso pret. Šobrīd jau vairāk nekā 20 republikāņu bija atteikuši savu atbalstu Emmeram.