Jaunu briesmu priekšā: Eiropu var pārņemt Denges drudzis
foto: Alex Wild / SWNS/Scanpix
Rekordaugsto temperatūru dēļ odu populācija Eiropā šovasar ir palielinājusies.
Pasaulē
2023. gada 24. oktobrī, 19:04

Jaunu briesmu priekšā: Eiropu var pārņemt Denges drudzis

Jauns.lv

Denges drudzis dažviet Eiropā un ASV var izplatīties klimata pārmaiņu dēļ. Ar šādu paziņojumu nācis klajā Pasaules Veselības organizācijas (PVO) galvenais zinātniskais līdzstrādnieks britu medicīnas pētnieks Džeremijs Farārs, raksta "Politico".

Jaunu briesmu priekšā: Eiropu var pārņemt Denges d...

"Denge kļūs par endēmisku slimību, īpaši Amerikas Savienotajās Valstīs un virknē Eiropas rajonu," sacīja eksperts.

Pēc viņa teiktā, odu izplatības areāls, kas pārnēsā vīrusu, atrodas siltā klimata robežās. Taču rekordaugsto temperatūru dēļ to populācija Eiropā šovasar ir palielinājusies.

Farārs vērsa uzmanību, ka tas novedīs pie veselības aprūpes sistēmu pārslodzes, jo katru bērnu ar Denges diagnozi parasti nepieciešams ievietot intensīvās terapijas nodaļā.

foto: horst friedrichs / Alamy/ Vida Press
Britu medicīnas pētnieks Džeremijs Farārs.
Britu medicīnas pētnieks Džeremijs Farārs.

PVO galvenais zinātniskais līdzstrādnieks uzsvēra, ka situācijai ar drudzi ir jāmudina cilvēki izvērtēt riskus, ko klimata pārmaiņas sniedz veselības aprūpei.

"Es nedomāju, ka mēs esam pietiekami pārliecinoši pierādījuši, ka klimats ir veselības aprūpes problēma. Mēs neuzskatījām klimatu par veselības aprūpes problēmu. Mēs nepierādījām, ka patiesībā tā ir pēdējā iespēja gadsimta laikā. Mums jāmaina naratīvs," sacīja Farārs.