"Varonis", kurš nosita savu vectētiņu: Krievijā skolēni apbrīno kārtējo "Vagner izcilnieku"
Raspravins (pa vidu, lauka formastērpā), kurš dzimis netālu no šīs skolas, saskaņā Ņižņijnovgorodas apgabala Arzamaskas rajona tiesas publicēto informāciju, ticis tiesāts trīs reizes. (Foto: ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 21. oktobris, 15:12

"Varonis", kurš nosita savu vectētiņu: Krievijā skolēni apbrīno kārtējo "Vagner izcilnieku"

Jauns.lv

Kādā Ņižņijnovgorodas apgabala vidusskolā ar bērniem ticies un viņiem par savu kaujas pieredzi stāstījis par slepkavību notiesāts privātā militārā grupējuma “Vagner” algotnis Aleksandrs Raspravins.

“Šodien skolā notika tikšanās ar brīvprātīgo organizācijas "ZOV" pārstāvjiem - Ņikitu Deņisovu un Nadeždu, kā arī speciālās militārās operācijas [tā Krievijā atļauts saukt pret Ukrainu uzsākto noziedzīgo karu] dalībnieku, "Vagner" kaujinieku Aleksandru Raspravinu. Viņa segvārds -  “kombainieris”, dienējis kā ložmetējnieks," skolas paziņojumu citē "Novaya Gazeta Evropa".

Algotnis bērniem stāstījis par sadzīves apstākļiem frontē, par to, cik svarīgs esot pilsoņu atbalsts un apstāstījis arī savus varoņdarbus, proti - kā atbrīvojis no gūsta 16 savējos kaujiniekus, ticis ievainots un saņēmis apbalvojumus.

Fotogrāfijās redzams, ka Raspravins skolēniem rādījis Rietumu bruņotajos spēkos pieejamo Zviedrijas kompānijas "Saab Bofors Dynamics" ražoto prettanku ieroci - AT-4.

Ņižņijnovgorodas apgabala skolēniem atnestas dažādas uzšuves un, domājams, trofeja - Zviedrijā ražots prettanku ierocis AT-4.

Tikšanās laikā gan noklusēts palicis šis tas būtisks, zinot, ka šī persona tiekas ar skolēniem.

Raspravins, kurš dzimis netālu no šīs skolas, saskaņā Ņižņijnovgorodas apgabala Arzamaskas rajona tiesas publicēto informāciju, ticis tiesāts trīs reizes.

Vēl 2010. gadā vīrietim piesprieda sešus gadus stingrā režīma kolonijā, atzīstot viņu par vainīgu paša vectēva piekaušanā, kā rezultātā sirmais vīrietis mira, vēsta “Mediazona”.

Tad 2016. gadā pret viņu un vēl diviem radiniekiem tika ierosināta lieta pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par vidēji smaga kaitējuma tīšu nodarīšanu veselībai. Spriedums neesot atrasts publiski pieejamos avotos, min medijs.

Visbeidzot 2017. gadā Raspravinam piespriests 11 gadu cietumsods lietā par vēl vienu kautiņu, kurš beidzies ar šī "vagnerieša" paziņas nāvi.

Pēc pētnieciskās žurnālistikas projekta “Važnie Istoriji” aplēsēm, vismaz 60 skolas Krievijā oficiāli pārdēvētas par godu iebrukuma Ukrainā dalībniekiem.

Visvairāk šāda veida skolu esot Dagestānā (27), Čečenijā (3), Tveras (3) un Vladimiras (3) apgabalos, kā arī Tatarstānā (3), vēsta "Novaya Gazeta Evropa".

Šis nebūt nav pirmais gadījums (un, domājams, nav arī pēdējais), kad Krievijā sabiedrība apzināti vai neapzināti publiski cildina "Vagner" algotni, kurš savulaik notiesāts par ļoti smagiem noziegumiem.

Ierasti šobrīd Krievijā ir arī gadījumi, kad no Ukrainas atgriezušies, medaļām apdāvināti algotņi teju vai nekavējoties atkārtoti pastrādā smagus noziegumus.

Tas viss ir blakus-rezultāts Krievijas iniciatīvai - ļaut privātajam militārajam grupējumam vervēt kaujiniekus ieslodzījuma vietās.