foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Kas notiks, ja Krievijai izdosies "iesaldēt" karu pret Ukrainu?
Kijiva 2023. gada 9. oktobrī.
Pasaulē
2023. gada 11. oktobris, 06:05

Kas notiks, ja Krievijai izdosies "iesaldēt" karu pret Ukrainu?

Jauns.lv

Krievijas Federācija meklē veidus, kā "iesaldēt" karu pret Ukrainu, lai atjaunotu savu potenciālu. Maskava nespēs ilgstoši kontrolēt situāciju jebkurā gadījumā iekšējās krīzes dēļ.

"Jā, viņi (Krievija) par to ("kara iesaldēšanu") ir ieinteresēti. Bet es šajā ziņā esmu piesardzīgs optimists, jo vēsturiskā procesa loģika, tas, kā notiek Rietumu, Krievijas, Ķīnas konfrontācija, neparedz iespēju ilgai "iesalšanai".

Domstarpības ir pārāk samilzušas, lai paņemtu un šķirstītu lapu un atgrieztos pie tā, kā bija pirms kara. Konservācijas mēģinājums neatrisina galvenās pretrunas. Lai nu kā, būs krīzes, kas salauzīs "iesaldēšanu" ātrāk par 2028. gadu, tas ir noteikti," intervijā UNIAN paziņoja Pilsoniskās sabiedrības problēmu pētījumu centra direktors Vitālijs Kuļiks.

Vienlaikus viņš norādīja, ka Maskavai ir sava interese visur, tāpēc radīt krīzi var jebkas.

"Jebkas: sacelšanās Krievijā, pretuzbrukums, kaut kādu triecienu došana, tehnogēnās katastrofas, jauna sacelšanās Sīrijā, kur nāksies gāzt karaspēku, krīze Kaukāzā... Jebkuri punkti, kur šobrīd notiek tektonisko politisko plātņu nobīde. Visi reģioni sāk kustēties, sākot no Āfrikas un beidzot ar Latīņameriku. Un Krievijai visur ir sava interese," norādīja eksperts.

Tāpat viņš atgādināja, ka Rietumu ekspertiem patīk citēt Korejas "iesaldēšanas" modeli.

"Mierizlīguma starp Korejām nav, formāli Korejas karš nav beidzies, bet tur nav "karstās" fāzes. Tad, lūk, nebūs nekāda korejiešu scenārija Ukrainai. Korejas scenārijs radās noteiktos tā laika vēsturiskajos apstākļos – 50. gados un to pavadīja valstu, sociālistisko un kapitālistisko mikrosistēmu spēja uzturēt šo sadalījumu.

Pašreizējos apstākļos ne Rietumiem, ne Krievijai nav iespēju šo "iesaldēšanu" uzturēt, nav resursu. Pārāk daudz konfliktu, pārāk daudz krīžu sakrājušās. Ir jāpāriet uz kaut ko jaunu. Savukārt tiem, kas iestājas par "iesaldēšanu", nav līdzekļu, lai to uzturētu. Līdz ar to tā nebūs ilga, ne līdz 2028. gadam noteikti," rezumēja Kuļiks.

ASV jau izskanējuši viedokļi, ka karš Ukrainā pārvērtīsies par iesaldētu konfliktu, kā tas noticis ar dalīto Koreju.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Kijiva neies uz kara iesaldēšanu, jo tas novedīs pie jauna agresijas viļņa nākotnē.

Krievijas okupants Aleksandrs Hodakovskis atzina, ka uzvarēt Ukrainu militārā ceļā Krievija nevarēs, tāpēc aicināja iesaldēt karu.