foto: REUTERS/SCANPIX
Okupanti ukraiņiem bez Krievijas pases liegs ārsta palīdzību
Iebrucēji izmanto visdažādākos līdzekļus, lai uzspiestu savu pilsonību.
Pasaulē
2023. gada 7. oktobris, 12:20

Okupanti ukraiņiem bez Krievijas pases liegs ārsta palīdzību

Jauns.lv

Žaporižjas apgabala okupētās daļas iedzīvotājiem ar Ukrainas pasi no nākamā gada būs liegta medicīniskā palīdzība, paziņojis Krievijas ieceltais vietvaldis Jevgeņijs Balickis “Rossija 24” ēterā.

Viņš neslēpj, ka tādējādi okupācijas vara cenšas piespiest pieņemt Krievijas pilsonību: “Pēc jaunā gada īstenosim daudz stingrākus pasākumus, jo mūsu teritorijā dzīvos tikai Krievijas Federācijas pilsoņi. (..) Ja līdz jaunajam gadam vēl medicīnisko aprūpi cilvēks saņem ar Ukrainas pasi, tad pēc jaunā gada viņš to nesaņems.”

Tiem, kas atteiksies, Balickis ieteicis doties uz “banderštati”, piemēram, Ļvivu. Pēc “gubernatora” vārdiem, Krievijas pases saņēmuši 72% okupētās teritorijas iedzīvotāju. Okupanti, pirms izsniegt pasi, veic pārbaudi, īpaši cilvēkiem, kas piedalījušies pretterorisma operācijā Donbasā.

Par medicīniskās palīdzības liegšanu ukraiņiem augustā paziņoja arī okupētā Hersonas apgabala Lazurnija ciemata vietvaldis Aleksandrs Dudka. Viņš ukraiņus nosauca par ārzemniekiem, kuri nevarot pretendēt uz medikamentiem, ko apmaksā Krievija.

Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas iedzīvotājus okupētajās teritorijās bez Krievijas pilsonības pēc nākamā gada 1. jūlija izraidīs – vienkāršāk sakot, izdzīs no mājām.