foto: ZUMAPRESS.com
Spānijas karalis uztic Sančesam valdības veidošanu
Pedro Sančess.
Pasaulē
2023. gada 3. oktobris, 21:19

Spānijas karalis uztic Sančesam valdības veidošanu

Jauns.lv/LETA

Spānijas karalis Felipe VI otrdien aicinājis līdzšinējo sociālistu premjerministru Pedro Sančesu mēģināt izveidot valdību.

Taču, lai atgrieztos premjera amatā, Sančesam būs jāiztur balsojums parlamentā, kur viņam būs nepieciešams Katalonijas separātistu atbalsts.

Valdības veidošana uzticēta Sančesam četras dienas pēc tam, kad Spānijas konservatīvās Tautas partijas (PP) līderis Alberto Nunjess Feiho otrajā un galīgajā balsojumā parlamentā nesaņēma pietiekami daudz balsu, lai kļūtu par premjerministru.

Sančesam parlamenta balsojumā, kas jāsarīko līdz 27.novembrim, jāiegūst vismaz 176 no 350 deputātu balsīm. Ja viņam tas neizdosies, Spānijā būs jārīko jaunas vēlēšanas, kas, visticamāk, notiks janvāra vidū.

Sančess, kurš atrodas pie varas Spānijā kopš 2018.gada, ir pierādījis savas spējas izdzīvot Spānijas lielajā politikā un ir pārliecināts, ka atgriezīsies pie varas ar galēji kreiso spēku, kā arī basku un katalāņu reģionālo partiju atbalstu.

Taču problēma var izrādīties centriski labējās partijas "Junts per Catalunya" ("Kopā par Kataloniju") septiņu deputātu balsis, kas nepieciešamas Sančesam. Partija ir pieprasījusi amnestiju tiem, pret kuriem ierosināta tiesvedība saistībā ar neveiksmīgo 2017.gada Katalonijas neatkarības referendumu.

Pret šādu soli asi iebilst gan labējie, gan vairāki paša Sančesa sociālistu partijas pārstāvji.