foto: Reuters / Scanpix
Bankas karte, kura vieno virkni ietekmīgu Krievijas personu un oligarhu Oļegu Deripasku
ASV Finanšu ministrija tieši 2018. gada aprīlī ierindoja Oļegu Deripasku un viņa aktīvus SDN (Specially Designated Nationals And Blocked Persons List) sankciju sarakstā.
Pasaulē
2023. gada 25. septembris, 09:02

Bankas karte, kura vieno virkni ietekmīgu Krievijas personu un oligarhu Oļegu Deripasku

Jauns.lv

Nekas nav tik drošs un neizbēgams, kā nāve, nodokļi un... Krievijas sankcijām pakļauto oligarhu centieni "aizskatuvē" kustināt jebkuras sviras, kas varētu palīdzēt apiet šos ierobežojumus un dotu iespēju turpināt dzīvot nudien zaļi - neciešot no blaknēm, kuras rodas, pelnot naudu caur Kremļa labvēlību.

Stāsts ir par ietekmīgu Krievijas pāri - Valentīnu Jumaševu un Tatjanu Djačenko.

ASV apsūdzētu bijušo Krievijas Ārlietu ministrijas darbinieku Sergeju Šestakovu un kādreizējo krievu mediju magnātu Vladimiru Gusinski.

Šīs personas vieno tas, ka viņu vārdi izlasāmi uz savulaik publiski nopludinātiem bankas dokumentiem, kuri it kā liecina par visnotaļ interesantiem, cilvēkus saistošiem tēriņiem.

Tatjana Djačenko ir pirmā Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina meita, bet Valentīns Jumaševs - viņas vīrs un, attiecīgi, Jeļcina znots.

Viņš tobrīd bija arī Krievijas pašreizējā prezidenta Vladimira Putina padomnieks. Kopumā viņš bija Putina padomnieks 22 gadus pēc kārtas, līdz pat iepriekšējajm gadam.

Kā zināms, viņu meita Poļina savulaik bija precējusies ar Oļegu Deripasku - Krievijas oligarhu.

ASV Finanšu ministrija tieši 2018. gada aprīlī ierindoja Oļegu Deripasku un viņa aktīvus SDN (Specially Designated Nationals And Blocked Persons List) sankciju sarakstā.

Pašam Valentīnam Jumaševam un viņa meitai - toreiz vēl Poļinai Deripaskai (Poļina Jumaševa šķiršanās) - tobrīd piederēja daļas Deripaskas "En+" kompānijā.

Pēc tam, kad 2018. gada aprīlī tika ieviestas sankcijas pret Deripaskas biznesu, Jumaševa un Djačenko aktīvi centās veicināt šo sankciju atcelšanu savās interesēs.

Kādreizējam Krievijas mediju magnātam Vladimiram Gusinskim, kurš no Krievijas aizbrauca tālajā 2000. gadā, līdz 2018. gadam bija izdevies izveidot zināmus sakarus un pazīšanās Rietumos.

Gusinskis aktīvi šos sakarus “tirgoja” abās okeāna pusēs. Pats viņš nekad nepārtrauca biznesu Krievijā (turpinājās seriālu ražošana valsts telekompānijām), taču sankcijas viņam netika piemērotas.

Vladimirs Gusinskis ar Jumaševu un Djačenko bija pazīstams jau kopš deviņdesmitajiem gadiem, kad viņš bija ietekmīgs lielā Krievijas mediju hodinga "Most" īpašnieks, iepriekš pausts Krievijas presē.

Boriss Jeļcins - nelaiķis-Jumaševa sievastēvs - viņam pat uzdāvināja TV frekvenci pateicībā par politiskiem pakalpojumiem.

Pašam Gusinskim 2018. gadā izmisīgi bija nepieciešama Jumaševa palīdzība. Viņš centās atrisināt savas finansiālās problēmas, kā tolaik ziņoja mediji.

Viņš, piemēram, ir tiesājies Starptautiskajā komercarbitrāžā ar Luksemburgas banku East West United Bank, kas piederēja Vladimiram Jevtušenkovam.

Krievijas medijos gadu gaitā publicētais liecina, ka Jumaševs labi pazina Jevtušenkovu, viņš bija Jevtušenkova telekomunikāciju kompānijas "MTS" direktoru padomes loceklis.

Presē jau sen runāts par to, ka Jumaševs pazīstams kā spēcīgs lobists un sarunu vedējs svarīgu Krievijas biznesmeņu vidū.

Viņš bija vajadzīgs Gusinskim viņa jautājumu risināšanai Krievijā, bet situācijā ar ASV piemērotajām sankcijām Deripaskam, pašam Jumaševam bija nepieciešami kontakti ASV.

Pēc tikšanās ar Jumaševu un Djačenko aktivitātes uzsāka Gusinska ilggadējais darbinieks Sergejs Šestakovs.

Šestakovs pārtrauca strādāt Krievijas Ārlietu ministrijā 1993. gadā, palika ASV un kļuva par pilsoni.

Sergejs Šestakovs varētu būt Gusinska cilvēks, kā savulaik, atsaucoties uz noplūdušajiem un publiski pieejamajiem bankas datiem, ziņoja Krievijas mediji.

Nopludinātajos dokumentos bija redzams, ka Šestakova vārds parādās uz izmaksām, kas veiktas par dažādām lietām, tostarp restorānu apmeklējumiem.

Daudzus gadus Šestakovs bija televīzijas kanāla RTVi (iepriekš "NTV International") viceprezidents. Kanāls piederēja Gusinskim.

Šeit jāpiemin šī gada skandāls ASV, kur bijušais Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) darbinieks Čārlzs Makgonigals tiek apsūdzēts naudas atmazgāšanā un ASV sankciju pārkāpšanā, it kā cenšoties panākt krievu oligarha Deripaskas izņemšanu no jau pieminētā sankcionēto personu saraksta.

Viņam blakus šajā lietā figurē arī par "tulku" nosauktais Sergejs Šestakovs. Abiem tiek pārmesta naudas saņemšana no Deripaskas.

Spriežot pēc tā, kas publiski zināms par izmeklēšanu, tieši 2018. gada pavasarī Šestakovs sāk aktīvi “strādāt” ar Makgonigalu.

Šajā laikā Šestakova vārds saistībā ar augstāk minētajām izmaksām, atrodams uz iepriekš aprakstītās "American Express" kartes.

Lietā figurē arī kāds Jevgēņijs Fokins kā "aģents-1". Kā Šestakovam, tā šai personai ir bijusi vēsturiska saikne ar Gusinskim reiz piederējušo mediju holdingu "Most".