Vai par vienu frāzi un kāda produkta nobaudīšanu var nokļūt cietumā? Izrādās, var!
Indonēziešu influencere vēl nenojauš, kādās ziepēs iekulsies (ekrānuzņēmums no "TikTok")
Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 13:41

Vai par vienu frāzi un kāda produkta nobaudīšanu var nokļūt cietumā? Izrādās, var!

Jauns.lv

Vai viena frāze svešvalodā un mielošanās ar kādu produktu var novest cilvēku cietumā uz ilgu laiku? Musulmaņu zemēs var — piemēram, Indonēzijā tiesa piespriedusi divu gadu ieslodzījumu kādai blogerei, kura pirms cūkgaļas ēšanas pateikusi “bismillah” jeb “Visžēlīgākā, Žēlojošā Allāha vārdā”, ar kuru sākas gandrīz visas Korāna sūras.

@inilahcom Lina Mukherjee, selebgram TikTok dengan dua juta pengikut yang dikenal menggemari artis Bollywood, mendapat masalah serius setelah video kontroversialnya viral di media sosial. Dalam video tersebut, Lina terlihat mencoba kriuk babi, padahal dia menganut agama Islam. Insiden ini kemudian mengundang kegeraman seorang ustaz asal Palembang, M Syarif Hidayat yang melaporkannya ke Polda Sumatera Selatan. #inilahviral #viral #linamukherjee #lina #makanbabi #islam #laporpolisi #selebgram #inilahcom #titiktengah #titikcerah ♬ Ngakak - Mas Gombal

33 gadus vecā Lina Mukerdži, kuras “TikTok” kontam ir vairāk nekā divi miljoni abonentu, ir slavena ar publicētajiem videoklipiem, kuros viņa nobauda un novērtē dažādus ēdienus. 

Tomēr konservatīvās musulmaņu valsts tikumības sargu sašutumu izraisīja Linas klips, kur viņa ne tikai pamēģina islāmā kategoriski aizliegto cūkādiņu, bet atļaujas pateikt Korāna frāzi. Sieviete atzīta par vainīgu “informācijas publicēšanā, kas vērsta uz naida radīšanu pret reliģiskām personām un konkrētām grupām”. Turklāt Lina var palikt aiz restēm vēl ilgāk, ja noteiktajā laikā nesamaksās arī tiesas piespriesto naudas sodu 250 miljonu Indonēzijas rūpiju (apmēram 15 284 eiro) apmērā, kas būtiski pārsniedz vidējo gada algu valstī.

Notiesātā pauda šoku par saņemtā soda bardzību. “Es zinu, ka rīkojos nepareizi, taču patiešām nebiju gaidījusi tādu sodu,” viņa izteicās žurnālistiem.

Ar frāzi “Visžēlīgākā, Žēlojošā Allāha vārdā” sākas katra Korāna sūra, izņemot devīto. Savukārt cūka islāmā tiek uzskatīta par netīru dzīvnieku, kura gaļas lietošana pārtikā ir kategoriski aizliegta. Tomēr cūkgaļu lieto pārtikā miljoniem Indonēzijas nemusulmaņu.

Indonēzijā publiski per laulības pārkāpējus

gallery icon

Indonēzijā publiskā pēršanā soda gados jaunus grēciniekus

Pēc šariata likumiem pirmdien Indonēzijā ar rīkstes pērienu tika sodīti 13 cilvēki vecumā no 20-30 gadiem.

gallery icon

Indonēzija ir valsts, kurā dzīvo visvairāk musulmaņu pasaulē — no 231 miljona iedzīvotāju vismaz 93 procenti pieaugušo sevi uzskata par islāmticīgajiem. Pēdējā laikā Indonēzijā pastiprinās reliģiskais konservatīvisms, un cilvēktiesību grupas brīdina, ka zaimošanas likumi aizvien vairāk tiek piemēroti pret reliģiskajām minoritātēm un ikvienu, kuru uzskata par islāmu aizvainojošu. “Viņa neizdarīja neko sliktu, taču tas daudz pasaka par Indonēziju … kā pašpasludinātā mērenā musulmaņu valsts pārvēršas par radikalizētu musulmaņu valsti,” “Human Rights Watch” indonēziešu pētnieks Andreass Harsono izteicās CNN. “Kriminālkodeksa sadaļa par zaimošanu ir palielināta no viena līdz sešiem pantiem, kas ir nopietns trieciens reliģijas un uzskatu brīvības aizsardzībai Indonēzijā.”

Viena no slavenākajām tiesas prāvām zaimošanas lietā bija etniskā ķīniešu politiķa Basuki Čahajas Purnamas notiesāšana. Viņš bija otrais nemusulmaņu gubernators, kurš pārvaldījis Indonēzijas galvaspilsētu Džakartu (no 2014. līdz 2017. gadam). Šo kristieti apsūdzēja zaimošanā, kad 2016. gada vēlēšanu kampaņā viņš atļāvās nocitēt Korānu. Par spīti tam, ka viņš publiski atvainojās, viņam piesprieda divu gadu ieslodzījumu. 

Pērn decembrī Indonēzijas parlaments pieņēma jauno kriminālkodeksu, kurā par dzimumattiecībām pirms laulības paredzēts līdz viena gada cietumsods, kā arī aizliegta kopdzīve pirms laulības noslēgšanas, turklāt šis aizliegums attiecas arī uz ārzemju tūristiem.