foto: ZUMAPRESS.com
Ukraina nākamnedēļ saņems pirmos ASV tankus "Abrams"
"M1A2 Abrams" tanks armijas mācībās Ņūmeksikā 2023. gada vasarā
Pasaulē
2023. gada 22. septembris, 06:51

Ukraina nākamnedēļ saņems pirmos ASV tankus "Abrams"

Jauns.lv/LETA

Pirmie ASV tanki "M1 Abrams" nonāks Ukrainā nākamnedēļ, ceturtdien paziņoja ASV prezidents Džo Baidens, uzņemot Baltajā namā Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.

"Nākamnedēļ Ukrainai tiks piegādāti pirmie ASV tanki "Abrams"," sacīja Baidens, stāvot līdzās Zelenskim, kurš apmeklē ASV otrajā vizītē kopš Krievijas pilna apjoma iebrukuma sākuma 2022.gada februārī.

Baidens arī sacīja, ka ir "apstiprinājis drošības palīdzības Ukrainai nākamo partiju", kuru Pentagons vēlāk novērtēja ar 325 miljoniem ASV dolāru.

Šī palīdzība ietver pretgaisa aizsardzības raķetes, munīciju augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS, prettanku ieročus un artilērijas šāviņus.

Šajā palīdzības paketē tomēr nav tālas darbības rādiusa raķešu ATACMS, kuras vairākkārt bija lūgusi Kijiva.

Palīdzības paketē ir ietverti 155 mm šāviņi ar kasešu munīciju, ko Vašingtona jūlijā pirmoreiz piekrita piegādāt Ukrainai, neraugoties uz bažām par ilgtermiņa risku, ko šī munīcija rada civiliedzīvotājiem.

ASV paziņoja, ka ir saņēmusi Ukrainas apliecinājumus par šo ieroču radītā riska civiliedzīvotājiem samazināšanu līdz minimumam, tostarp nelietojot kasešu munīciju apdzīvotos rajonos.

Vašingtona šī gada sākumā bija apsolījusi Ukrainai 31 tanku "Abrams". Septembra sākumā tā arī nolēma piegādāt Ukrainai bruņusitējus šāviņus ar noplicinātu urānu, kuri var pārsist krievu tanku bruņas. Šos šāviņus var izmantot, šaujot no tanku "Abrams" lielgabaliem.