foto: Zuma / SplashNews.com/ Vida Press
Polijas prezidents Ukrainu salīdzinājis ar slīcēju, kurš "var noslīcināt glābēju"
Polijas prezidents Andžejs Duda.
Pasaulē
2023. gada 20. septembris, 14:35

Polijas prezidents Ukrainu salīdzinājis ar slīcēju, kurš "var noslīcināt glābēju"

Jauns.lv

Polijas prezidents Andžejs Duda, runājot par graudu importa aizliegumu, salīdzināja Ukrainu ar slīcēju, kurš "var noslīcināt glābēju". Kā ziņo Polijas ziņu aģentūra, par to viņš paziņojis preses brīfingā Ņujorkā, kur ieradies uz ANO Ģenerālās asamblejas sēdi, vēsta "The Insider".

"Ikviens, kurš mēģinājis slīcēju glābt, zina, ka cilvēks, kurš slīkst, ir ārkārtīgi bīstams, viņš var ievilkt dziļumā. Runā, ka slīcējs ķeras pie salmiņa, bet patiesībā viņš ķeras klāt visam, kam spēj," sacīja Duda.

"Tas izskatās pēc Polijas un Ukrainas situācijas," viņš turpināja.

"Ukraina atrodas Krievijas uzbrukumā, bez šaubām, ļoti sarežģītā situācijā, grābstās pie visa, kā var. Vai uz viņu var apvainoties? Protams, var sašust. Vai mums jārīkojas tā, lai sevi pasargātu, lai neciestu slīkonis? Protams, mums jārīkojas tā, lai pasargātu sevi no tā, ka slīcējs mums nodarītu pāri, jo, ja viņš mums kaitētu un noslīcinātu, tad viņš nesaņemtu palīdzību. Tāpēc mums jārūpējas par savām interesēm, un mēs to darīsim efektīvi un apņēmīgi."

Pēc tam, kad Krievija sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā 2022. gada februārī, Polija pēc Eiropas Savienības (ES) lūguma atļāva Ukrainas graudu tranzītu caur savu teritoriju, taču rezultātā lētos graudus, kas bija paredzēti trešajām valstīm, sāka uzpirkt Polijas kompānijas. Tas izraisīja vietējo lauksaimniecības produkcijas ražotāju neapmierinātību.

2023. gada pavasarī Polija, tāpat kā virkne citu ES dalībvalstu, aizliedza Ukrainas graudu importu. Septembrī aizlieguma termiņš beidzās, taču Polija, Ungārija un Slovākija aizliegušas graudu ievešanu jau valstu līmenī. Atbildot uz to Ukraina vēlas ieviest embargo poļu produkcijai.