Pasaulē
2023. gada 19. septembris, 13:23

Kalnu Karabahā sācies jauns karš! Virs iedzīvotāju galvām lido raķetes

Jauns.lv

Azerbaidžāna ir paziņojusi par jaunu ofensīvu separātiskajā Kalnu Karabahas reģionā, kas ir būtiska eskalācija.

Otrdien Dienvidkaukāza valsts Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā teikts, ka amatpersonas uzsākušas "vietēja mēroga pretterorisma pasākumus", lai "apspiestu plaša mēroga provokācijas" etnisko armēņu kontrolētajā teritorijā.

"Pasākumu ietvaros, izmantojot augstas precizitātes ieročus, tiek apstādinātas Armēnijas bruņoto spēku formējumu pozīcijas frontes līnijā un padziļināti, ilgtermiņa apšaudes punkti, kā arī kaujas līdzekļi un militārie objekti," teikts paziņojumā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Etnisks armēņu karavīrs skatās caur binokli, stāvot kaujas pozīcijās netālu no Taghavard ciemata Kalnu Karabahas reģionā.

Stepanakertijā, neatzītās valsts faktiskajā galvaspilsētā, ir ieslēgtas gaisa trauksmes sirēnas, ziņoja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva padomnieks ārpolitikas jautājumos Hikmets Hadžijevs sarunā ar POLITICO sacīja, ka "mērķis ir neitralizēt militāro infrastruktūru", un piebilda, ka vietējiem armēņu iedzīvotājiem ir nosūtītas īsziņas, brīdinot viņus par "pretterorisma pasākumiem".

"Viņi ir aicināti turēties tālāk no likumīgiem militārajiem mērķiem," sacīja Hadžijevs.

Armēnija un Azerbaidžāna 2020. gadā izcīnīja asiņainu karu par Kalnu Karabahu. Kopš tā laika Krievijas panāktais pamiera nolīgums ir sabrucis, Azerbaidžānas spēkiem pārņemot kontroli pār vienīgo ceļu, pa kuru var iebraukt vai izbraukt, bloķējot humānās palīdzības sniegšanu un izsaucot brīdinājumus par "etniskajām tīrīšanām".