foto: ZUMAPRESS.com
Itālija aicina bloķēt Ziemeļāfriku, lai apturētu migrantu cunami
Lampedūzu pārplūdina migranti no Āfrikas
Pasaulē
2023. gada 16. septembris, 09:34

Itālija aicina bloķēt Ziemeļāfriku, lai apturētu migrantu cunami

Jauns.lv/LETA

Itālijas premjerministre Džorža Meloni piektdien solīja veikt "ārkārtējus pasākumus" migrantu pieplūduma problēmas risināšanai, tostarp no jauna aicinot noteikt Ziemeļāfrikas valstu jūras blokādi.

Meloni to solīja dažas dienas pēc tam, kad Lampedūzas salā no Tunisijas ieradās vairāk nekā 6000 migrantu vienas diennakts laikā. 

Meloni uzaicināja Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Urzulu fon der Leienu kopā ar viņu apmeklēt Lampedūzu, lai savām acīm redzētu situāciju, un aicināja īstenot jaunu Eiropas Savienības (ES) migrācijas vienošanos ar Tunisiju.

Meloni sava biroja izplatītā video sacīja, ka Eiropai ir vajadzīga "paradigmas maiņa", lai tiktu galā ar vairākiem faktoriem Āfrikā - konfliktiem, nestabilitāti, augošām labības cenām un klimata krīzēm. Viņa brīdināja, ka šie faktori var pamudināt miljoniem cilvēku riskēt ar savu dzīvību, lai nokļūtu Eiropā. 

"Acīmredzot Itālija un Eiropa nevar uzņemt šo masveidīgo cilvēku pieplūdumu, it sevišķi, kad šīs migrantu plūsmas pārvalda neizvēlīgi [cilvēku] kontrabandisti," sacīja Meloni.

Lampedūzu, kas atrodas tuvāk Āfrikai nekā Itālijas kontinentālajai daļai, šonedēļ pārpludināja tūkstošiem migrantu, kas no Tunisijas ar laivām centās nokļūt Eiropā. Tunisija ir Lībijas vietā kļuvusi par galveno bāzi migrantu kontrabandas operācijām Vidusjūrā.

Itālijas Sarkanais Krusts paziņoja, ka ceturtdien no Lampedūzas tika aizvesti ap 700 jaunatbraukušo migrantu, bet piektdien bija plānots pārvest vēl 2500, lai mazinātu spiedienu uz šīs salas bēgļu centru, kas parasti paredzēts ap 400 cilvēku uzņemšanai. Piektdienas rītā šajā centrā bija izmitināti ap 3800 cilvēku.

Migrantu pieplūdums notika, neraugoties uz ES un Tunisijas vienošanos par cilvēku kontrabandas operāciju iegrožošanu apmaiņā pret ekonomisko palīdzību. Meloni aicināja konkretizēt šo vienošanos un pārskaitīt Tunisijai apsolītos ES līdzekļus.