Kā Japānas augstākā virsotne krita par upuri tūristu masām?

Tās ir ainas, kas reti kuram asociējas ar Japānas augstāko virsotni: cilvēku sastrēgumi, pakājē izkaisīti atkritumi un nepiedienīgi tērpušies pārgājēji, ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 12. septembris, 06:31

No svētceļnieku oāzes līdz komerciālam apskates objektam. Kā Japānas augstākā virsotne krita par upuri tūristu masām?

Jauns.lv

Tās ir ainas, kas reti kuram asociējas ar Japānas augstāko virsotni: cilvēku sastrēgumi, pakājē izkaisīti atkritumi un nepiedienīgi tērpušies pārgājēji, no kuriem daži mēģina uzkāpt kalnā tikai sandalēs.

Taču šie skati ir pārāk labi pazīstami Miho Sakurai, veterānei mežsardzei, kura pēdējos septiņus gadus patrulē Fudzi kalna nogāzēs.

"Šobrīd uz kalna noteikti ir pārāk daudz cilvēku; to skaits ir daudz lielāks nekā agrāk," Sakurai žēlojas CNN Travel.

Kad 2013. gadā Fudzi kalns tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, Starptautiskā pieminekļu un ievērojamu vietu padome (ICOMOS), kas ir UNESCO padomdevēja iestāde, aicināja kalna amatpersonas kontrolēt pūļus.

Tomēr apmeklētāju skaits populārajā kalna piektajā pārgājienu stacijā ir vairāk nekā divkāršojies - no diviem miljoniem 2012. gadā līdz vairāk nekā pieciem miljoniem apmeklētāju 2019. gadā, ziņo Jamanaši prefektūras valdība.

Kopš ikgadējās kāpšanas sezonas atklāšanas tikai pirms pāris mēnešiem, jūlijā, virsotni ir sasnieguši aptuveni 65 000 pārgājēju, kas ir par 17% vairāk nekā 2019. gadā.

Amatpersonas apgalvo, ka tūrisma bums pēc Kovida ir atvedis tūkstošiem cilvēku uz kalnu, kas atrodas Japānas Jamanaši un Šizukas prefektūras robežās. Tā kā Fudzi kalns šogad atzīmē desmito gadadienu kopš tā iekļaušanas UNESCO sarakstā, viņi bažījas, ka vides situācija ir sasniegusi "kritisko punktu".

"Pārmērīgs tūrisms - un visas no tā izrietošās sekas, piemēram, atkritumi, CO2 izmešu palielināšanās un neapdomīgi pārgājieni - ir lielākā problēma, ar ko saskaras Fudzi kalns," saka Masatake Izumi, Jamanaši prefektūras valdības amatpersona un slavenās virsotnes eksperts.

Japānas ICOMOS prezidents Jasujoši Okada CNN TRAVEL e-pastā norādīja, ka, "lai saglabātu Fudzi kalna svētumu un tā, kā Pasaules mantojuma objekta vērtību, jārisina pārmērīga tūrisma problēma".

Lai uzlabotu apmeklētāju pieredzi, amatpersonas ir ierobežojušas alpīnistu skaitu līdz 4000 apmeklētāju dienā populārajā Jošidas takā, stāsta nacionālo parku speciālists Jamamoto.

Tomēr praksē šī mērķa ievērošana ir grūts uzdevums.

Atšķirībā no ASV Japānas nacionālajos parkos un Pasaules mantojuma objektos nav vārtu, kas neļauj apmeklētājiem iekļūt. Lai bloķētu ceļus pārgājienu apmeklētājiem, ir nepieciešami likumi un vietējo pašvaldību noteikumi, kas nozīmē, ka progress šajā jomā ir lēns, saka viņš.

Jamamoto ir ierosinājis izveidot sistēmu, saskaņā ar kuru atļauju doties pārgājienā uz Fudzi kalnu saņemtu tikai tie apmeklētāji, kas rezervējuši stāvvietu, vai alpīnisti, kas veikuši rezervāciju kādā no deviņām naktsmītnēm.