foto: EPA/Scanpix
Ķīnas ierēdņiem aizliedz izmantot "iPhone"
Ķīna ir trešais lielākais "Apple" noieta tirgus, pērn šeit koncerns guva 18% no ienākumiem.
Pasaulē
2023. gada 9. septembris, 13:10

Ķīnas ierēdņiem aizliedz izmantot "iPhone"

Jauns.lv

Ķīna aizliegusi saviem ierēdņiem izmantot "iPhone", un "Apple" akciju cena divās dienās nokritusies par vairāk nekā sešiem procentiem, uzņēmuma vērtībai samazinoties par 200 miljardiem dolāru.

Ķīna ir trešais lielākais "Apple" noieta tirgus, pērn šeit koncerns guva 18% no ienākumiem. Lielāko daļu "Apple" ierīču arī ražo Ķīnā. Jaunais aizliegums ieviests pakāpeniski, vispirms valdības galvenā aparāta ierēdņiem aizliedza nest "iPhone" uz biroju un izmantot darbam.

Jau nākamajā dienā tas attiecās uz valsts uzņēmumu un valdības atbalstīto aģentūru darbiniekiem. Tagad gaidāmi vēl plašāki ierobežojumi, turklāt paredzams, ka tie attieksies arī uz citu ārvalstu kompāniju ierīcēm.

Pekinas lēmums sakrita ar 12. septembrī rīkoto "iPhone 15" atklāšanas ceremoniju, ar ko "Apple" cer izspiest no līdera pozīcijas Ķīnā dominējušo "Samsung".

"Apple" ir visdārgākā kompānija fondu biržā ar 2,8 triljonu dolāru vērtību. Kritusies arī dažu tās piegādātāju akciju cena, piemēram, par 7% "Qualcomm", pasaulē lielākajam viedtelefonu čipu ražotājam.

Jau dažus gadus norisinās ASV un Ķīnas "aukstais karš" tehnoloģiju jomā, abas valstis ievieš ierobežojumus viena pret otru, it īpaši Baltais nams vērsies pret "Huawei", turot to aizdomās par spiegošanu ar viedierīču palīdzību.

Šogad Vašingtona kopā ar Japānu un Nīderlandi ierobežoja Ķīnas piekļuvi dažām čipu ražošanas tehnoloģijām. Ķīna par atbildi ierobežoja eksportu diviem materiāliem, kas ir būtiski pusvadītāju ražošanā.


Jāatgādina, ka arī Krievijā prezidenta administrācijas darbiniekiem un valdības ierēdņiem aizliegts darbam izmantot "iPhone" un "iPad".