foto: AP/Scanpix
Ieslodzījumā Irānā jau vairāk nekā gadu tiek turēts Eiropas Savienības diplomāts
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 5. septembris, 13:48

Ieslodzījumā Irānā jau vairāk nekā gadu tiek turēts Eiropas Savienības diplomāts

Jauns.lv

"Mēs neapstāsimies", kamēr netiks atbrīvots Johans Floderuss, otrdien paziņoja Žozeps Borels, apstiprinot Irānā ieslodzītā Zviedrijas pilsoņa identitāti.

33 gadus vecais Zviedrijas pilsonis ir Eiropas Savienības iestāžu darbinieks, paziņoja bloka ārpolitikas vadītājs. 

Johanu Floderusu 2022. gada aprīlī aizturēja Irānas varas iestādes, un jau vairāk nekā 500 dienas viņš tiek turēts Evinas cietumā Teherānā. 

Lietas detaļas pirmdienas rītā pirmo reizi atklāja laikraksts "New York Times", kas ziņoja, ka Floderuss bija Eiropas Ārējās darbības dienesta (EĀDD), ES diplomātiskā dienesta, darbinieks.

Savā sākotnējā reakcijā Eiropas Komisija atteicās identificēt šo personu, vienkārši norādot, ka lieta ir saistīta ar Zviedrijas pilsoni, kuru Irānas valdība izmanto kā "marioneti politisku iemeslu dēļ".

Taču otrdien EĀDD pārraugs Žozeps Borels runāja atklāti un apstiprināja laikrakstā publicēto informāciju, sakot, ka Floderus ir "nelikumīgi aizturēts".

"Vēlos uzsvērt, ka es personīgi, visa mana komanda visos līmeņos, Eiropas iestādes ciešā sadarbībā ar Zviedrijas iestādēm, kas ir pirmās atbildīgas par konsulāro aizsardzību, un ar viņa ģimeni esam uzstājīgi mudinājuši Irānas iestādes viņu atbrīvot," Borels teica žurnālistiem, piedaloties ministru sanāksmē Kadisā, Spānijā.

"Katru reizi, kad mums bija diplomātiska tikšanās visos līmeņos, mēs šo jautājumu bijām izvirzījuši uz galda. Mēs neatlaidīgi esam strādājuši pie Floderusa kunga atbrīvošanas. Un mēs turpināsim to darīt ciešā kontaktā ar ģimeni, respektējot viņu gribu, un, protams, ar Zviedrijas valdību."

"Šis jautājums ir mūsu darba kārtībā, mūsu sirdī, un mēs neapstāsimies, līdz Floderus tiks atbrīvots," viņš piebilda.

Saskaņā ar laikraksta New York Times sniegto informāciju Floderus jau iepriekš bija apmeklējis Irānu kā ES amatpersona, bet aizturēšanas dienā viņš bija devies privātā tūrisma braucienā kopā ar draugiem. 

Pēc tam Floderusam tika izvirzītas apsūdzības "spiegošanā", ko zviedru pazīstamas personas stingri noliedza. 

Paziņojumā laikrakstam ģimene norādīja: "Mēs, Johana ģimene, esam dziļi noraizējušies un izmisumā. Atvaļinājuma ceļojuma laikā Johanam pēkšņi un bez iemesla atņēma brīvību, un viņš jau vairāk nekā 500 dienas atrodas Irānas cietumā."

New York Times ziņojums seko vairākām epizodēm, kad Irāna ir ieslodzījusi dubultpilsoņus ar plaši apstrīdētām apsūdzībām krimināllietās un piekritusi viņus atbrīvot tikai pēc tam, kad no Rietumvalstu valdībām ir panākta zināma piekāpšanās.

Maija beigās, Beļģijai un Irānai apmainoties ar ieslodzītajiem, tika atbrīvots Beļģijas humānās palīdzības darbinieks Olivjē Vandekastels, kurš bija notiesāts uz 40 gadiem Teherānas cietumā. Apvienoto Nāciju Organizācija Vandecastela aizturēšanu un izturēšanos pret viņu raksturoja kā "rupju starptautisko tiesību pārkāpumu".