foto: REUTERS/SCANPIX
Ķīna “piesavinās” vairāku kaimiņvalstu teritorijas — Indija vārās, Krievija klusē
Putins, Indijas premjerministrs Narendra Modi un Sji G20 samitā Osakā 2019. gadā
Pasaulē
2023. gada 1. septembris, 11:49

Ķīna “piesavinās” vairāku kaimiņvalstu teritorijas — Indija vārās, Krievija klusē

Jauns.lv

Ķīna publicējusi jauno valsts karti, “piesavinoties” vairāku kaimiņvalstu teritorijas, bet tikai Kremlis nekādi nav paudis neapmierinātību.

Ķīna publicējusi jauno savas valsts karti, “piesavinoties” vairāku kaimiņvalstu teritorijas un izraisot to protestus, taču tikai Kremlis nekādi nav paudis neapmierinātību ar šādu savu teritoriju zaudēšanu, vēsta “Newsweek”.

Indija, Taivāna, Malaizija un Filipīnas jau paudušas protestu pret Ķīnas Dabas resursu ministrijas publicēto Ķīnas karti, kurā iekļautas strīdīgās teritorijas uz robežas ar Indiju, Taivāna, Dienvidķīnas jūras salas, rifi un jūras teritorija, uz kuru pretendē arī Ķīnas kaimiņvalstis. Vislielāko sašutumu Ķīnas solis radīja tās reģionālajā sāncensē Indijā, kuras Arunāčalas Pradēšas štatu, kā arī daļu no apstrīdētās Džammu un Kašmīras štata teritorijas ķīnieši iekļāvuši savā sastāvā.

"Mēs noraidām šīs pretenzijas, jo tām nav pamata. Šādi Ķīna soļi tikai sarežģī robežjautājuma atrisināšanu," paziņoja Indijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Arindams Bagči, savukārt Malaizijas Ārlietu ministrija noraidīja Ķīnas "vienpusējās pretenzijas" un paziņoja, ka tās izstrādātā karte Malaizijai nav saistoša.

Ķīnas soli daudzi uzskata par apzinātu provokāciju pirms 9. un 10. septembrī Indijā gaidāmā G20 samita, kurā nepiedalīsies ne Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš izvairās braukt uz ārzemēm, baidoties no iespējamā aresta sakarā Starptautiskās krimināltiesas orderi, ne Ķīnas prezidents Sji Dzjinpiņs, parādot pieaugušo spriedzi Ķīnas un Indijas attiecībās.

Vienīgā Ķīnas kaimiņvalsts, kuras vadība oficiāli nekādi nav paudusi neizpratni par savas teritorijas piesavināšanos, ir Krievija, kura šādi “pazaudējusi” Lielo Usūrijas (Большой Уссурийский) salu, kuras austrumdaļa pieder Krievijai saskaņā ar 2004. gadā noslēgto līgumu. Sala atrodas pie pašas Habarovskas pilsētas.

Vairāki Krievijas plašsaziņas līdzekļi pieminējuši šo Ķīnas rīcību, bet oficiāla Krievijas reakcija tā arī nav sekojusi, faktiski parādot Krievijas “mazā brāļa” statusu attiecībās ar Ķīnu. Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, lūgta komentēt Ķīnas oficiālo karti ar tajā iekļauto Krievijas teritorijas daļu, vien atteica, ka Krievijas un Ķīnas robežas jautājums ir galīgi atrisināts, abas valstis vairākkārt apliecinājušas savstarpējo teritoriālo pretenziju neesamību.

Kopš Krievijas invāzijas Ukrainā Ķīna oficiāli ietur neitrālu nostāju, taču uztur ciešas ekonomiskas attiecības, palīdzot Krievijas ekonomikai nesabrukt pēc Rietumu sankcijām.

2004. gadā Putins noslēdza līgumu ar Ķīnu, atdodot tai Lielās Usūrijas salas rietumus, Tarabarova salu un vairākas sīkas saliņas, tomēr Ķīnas kartēs nereti parādās arī XIX gadsimtā zaudētās Dienvidsibīrijas un Tālo Austrumu teritorijas, kuras Krievija atņēma Cjinu impērijai. Savulaik viens no aktīvākajiem Ukrainas izpostīšanas aģitatoriem, Krievijas propagandists Sergejs Mardans pat ierosināja uzmanīgi rīkoties "vēsturisko teritoriju" atgūšanas jautājumā, lai nepiesaistītu Ķīnas uzmanību savai neaizsargātajai aizmugurei.