foto: Edijs Pālens/LETA
Krievijas skolēniem vairs nebūs jālasa Puškins
Latvija tikai izvāca Puškina pieminekli no Kronvalda parka Rīgā, bet Krievijā uzskata, ka bez viņa daiļrades skolās var iztikt.
Pasaulē
2023. gada 28. augusts, 11:24

Krievijas skolēniem vairs nebūs jālasa Puškins

Jauns.lv

Attieksme pret Puškinu Maskavu uztrauc tikai citās valstīs. Pašā Krievijā plāno no vienotā valsts literatūras eksāmena izņemt jautājumus par Aleksandru Puškinu, Mihailu Ļermontovu, Nikolaju Gogoli un citiem krievu literatūras klasiķiem, tos aizstājot ar darbiem par “Lielo tēvijas karu”.

Tas izriet no eksāmena demoversijas, ko publicējis Federālais pedagoģisko pētījumu institūts. No programmas pazudusi pat 12. gadsimtā sarakstītā “Teika par Igora karagaitu”, eposs, ko uzskata par senslāvu literatūras pieminekli un kopumā par nevajadzīgu atzīta visa krievu literatūra līdz 19. gadsimta vidum.

Vietā ieteikts likt dzeju un prozu no “Lielā tēvijas kara”, kā PSRS un Krievijā sauc Otrā pasaules kara posmu no 1941. līdz 1945. gadam, kad draudzību ar nacistisko Vāciju nomainīja kvēls naids. Puškina vietā būs jāpārzina, piemēram, Aleksandra Fadejeva romans “Jaunā gvarde”.

Institūtā norāda, ka eksāmena laikā būs jāparāda “pilsoniskās pozīcijas izveide”, “likuma un tiesiskuma cieņa”, “tradicionālo vērtību pieņemšana”, “patriotisms”, “lepnums par Krievijas daudznacionālās tautas tagadni”, “idejiska pārliecība, gatavība kalpot un aizsargāt Tēvzemi”.

Pikets pret Puškina pieminekļa aizvākšanu

Latvijas Krievu savienības rīkotais pikets pret krievu rakstnieka Aleksandra Puškina pieminekļa aizvākšanu, kurā pulcējās ap 200 cilvēku.

gallery icon

Skolotāji secina, ka ar šo lēmumu skolēni var vairs nelasīt klasiķus. Devītās klases literatūras eksāmenā tie gan jāzina, taču šis ir izvēles pārbaudījums. “Tā ir kaut kāda diversija pret krievu kultūru,” noskaitusies ir Maskavas apgabala pilsētas Litkarino 7. ģimnāzijas direktora vietniece Olga Rodina.