foto: Natallia Khlapushyna / Alamy/ Vida Press
Krievu profesors zaudē darbu Viļņā 11 gadus veca raksta dēļ
1579. gadā dibinātā Viļņas universitāte ir vecākā un arī lielākā universitāte Baltijā.
Pasaulē
2023. gada 19. augusts, 03:49

Krievu profesors zaudē darbu Viļņā 11 gadus veca raksta dēļ

Jauns.lv

Viļņas universitāte lauzusi darba līgumu ar Krievijas profesoru, Bībeles pētnieku Andreju Desņicki. Atrasts raksts, kurā viņš noliedz Baltijas valstu okupāciju, vēsta “Meduza”.

Desņickis atzīst, ka iemesls ir raksts “Padomju Baltija: kas tā bija?”, kuru viņš uzrakstīja 2012. Gadā portālam “Pravmir”. Jāuzsver, ka autors lietojis impērisko vārdu “Pribaltika”, nevis Baltija.

“Lai cik absurdi tas skan, tanki ienāca Rīgā, Tallinā un nesen Lietuvai nodotajā Viļņā (līdz 1939. gada septembrim tā bija Polijas pilsēta Viļno) ar pilnīgu vietējo valdību piekrišanu. Ne karaspēks, ne iedzīvotāji neizrādīja kaut cik jūtamu pretestību, daudzi priecīgi sveica Sarkano armiju, uzskatot to par atbrīvotāju no labējās, nacionālistiskās diktatūras,” Desņickis atkārtojis ierastos Krievijas propagandas “pantiņus”.

Viņš turpinājis: “Tālāk tika režisētas vēlēšanas un lūgumi par iestāšanos PSRS, bet atkal jau, lai cik jokaini tas skan, no formālā viedokļa brīvības Sarkanās armijas klātbūtnē kļuva vairāk, jo līdz tās ierašanās nekādas vēlēšanas vispār nebija paredzētas.”

Te jāatgādina, ka, kamēr “atbrīvotās” Baltijas tautas laimīgi vēlēja un pievienojās padomijai, čekisti Stūra mājā un Centrālcietumā jau spīdzināja un šāva cilvēkus, un drīz arī sekoja pirmās deportācijas.

Desņickis tagad taisnojas, ka pēc 11 gadiem redz situāciju citādi un, ja rakstītu tagad, aprobežotos ar vienu teikumu, kas arī ir rakstā: “Nav ne mazāko šaubu, ka pievienošana bija patiešām vardarbīga un pārkāpa visas iedomājamās starptautisko tiesību normas, un ka tiešām sekoja represijas.”

Krievijas profesors klāsta, ka no sirds nožēlo par šo rakstu un atvainojas: “Lūdzu tiesāt mani nevis pēc atsevišķiem vairāk nekā desmitgadi veciem izteikumiem, bet pēc tā, ko es saku un daru tagad. Vai Lietuva vēl aizvien gribēs dot man jumtu virs galvas, lemt Lietuvas varasiestādēm, bet es esmu pateicīgs un vienmēr būšu pateicīgs šai brīnišķīgajai valstij, saviem kolēģiem un draugiem par visu, ko viņi man devuši.”

Desņickis kopš 1994. gada strādāja Krievijas Zinātņu akadēmijas Austrumu zinātņu institūtā, uzstājās ar lekcijām par Bībeli. Pērn februārī viņš parakstīja atklātu Krievijas zinātnieku un zinātnes žurnālistu vēstuli, kas nosodīja iebrukumu Ukrainā. 2022. gada februārī Desņicki pieņēma darbā Viļņas universitātes slavistikas fakultātē par vecāko zinātnisko līdzstrādnieku.

Lietuvas prese vēsta, ka pirms Krimas aneksijas Desņickis arī paudis, ka pussalai jāpāriet Krievijas varā, kaut vēlāk izteicies, ka neatbalsta aneksiju.