Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Putina un Erdogana tikšanās: kas visvairāk vajadzīgs abiem valstu līderiem
foto: AFP/Scanpix
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.
Pasaulē

Putina un Erdogana tikšanās: kas visvairāk vajadzīgs abiem valstu līderiem

Jauns.lv

Ukrainas bijušais ārlietu ministrs Pavlo Klimkins prognozējis, ka visvairāk vajadzīgs katrai pusei no iespējamās tikšanās starp Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu.

Putina un Erdogana tikšanās: kas visvairāk vajadzī...

Viņš pauda viedokli, ka runa nebūs tikai par graudu vienošanās situāciju, bet vispār par Melnās jūras drošību un "šeit Erdogana un Putina uzskati ir fundamentāli atšķirīgi".

"Bet Krievija jau nekontrolē Melno jūru un mēs to parādījām. NATO arī pilnībā nekontrolē Melno jūru, un mūsu loma pieaug veiksmīgas dronu izmantošanas, izlūkošanas un kompleksu pasākumu dēļ. Erdoganam būs ļoti svarīgi runāt ar Putinu par vispār kuģošanas drošību Melnajā jūrā, kā pagaidām nav. Ir ļoti svarīgi runāt ar Putinu, lai viņš nerīkotu šovu ar pieturu no Turcijas kuģiem kā pirms dažām dienām, jo tas protams nervozē gan Turciju, gan personīgi Erdoganu," akcentēja Klimkins.

Viņš piebilda, ka arī tikšanās laikā būs runa par graudu vienošanās atjaunošanu, vēsta UNIAN.

"Putinam, protams, ir ļoti svarīgi parādīt, ka viņš ir "foršs" un ka viņš kaut ko papildus sev ir ieguvis. Jābūt gataviem, ka Erdogans tomēr vēlēsies būt mediators gan attiecībā uz graudu vienošanos, gan citiem jautājumiem. Bez tam būs arī jautājumi, protams, par bruņojuma apgādi mums ar Turciju un viss pārējais. Bet, cerams, ka Erdogans, tas, ko es zinu no saviem kanāliem Ankarā, šeit uz piekāpšanos neies," uzsvēra Klimkins.

Klimkins uzskata, ka Krievija vēlas, lai Erdogans Rietumos būtu kā "savējais starp svešajiem, svešais starp savējiem"

"Tāda kā Turcija un NATO dalībvalsts, bet mēģina runāt patstāvīgi ar Krieviju, mēģina manevrēt starp Rietumiem un Krieviju. Un Putinam pārliecināt Erdoganu, ka viņš patiesībā nav daļa no Rietumiem, bet gan savdabīgs starpnieks-mediators, pie kam unikāls, starp Krieviju un Rietumiem, un par to var saņemt kaut kādus tur "prjaņikus" - tas būtu ideāls vizītes mērķis. Taču, ceram, ka tas neizdosies ne lielā, ne niecīgā mērā," sacīja Klimkins.

Viņš norādīja, no kādiem rezultātiem tikšanās starp Erdoganu un Putinu, iegūtu Ukraina.

"No graudu vienošanās atjaunošanas, vismaz ar iepriekšējiem nosacījumiem. Bez kaut kādiem kompromisiem, kas izskalo sankciju režīmu... mums jābūt uzmanīgiem un, protams, varam runāt par kaut kādiem tehniskiem kompromisiem, bet nekādi ne politiskām piekāpšanās reizēm,” uzsvēra Klimkins.

Tāpat bijušais ārlietu ministrs novērtēja, kāda ir ticamība, ka pēc tikšanās Turcijā "graudu koridoru" var atjaunot ar tādiem noteikumiem, kādi tika pierakstīti jau no paša sākuma.

Viņš uzskata, ka "protams, Putinam kaut kas ir jāsaņem un jāatnes", lai tādējādi parādītu Krievijas vidū viņa pozīcijas sajūtu. Citādi dažādu nacionālistu spēku Krievijas līderi viņu apsūdzēs vājumā un sāks pārdomāt, kāda patiesībā ir viņa loma "šajā impēriskajā realitātē".

"Tāpēc viņam (Putinam) ir jāparāda kaut jel kāda likmju pacelšana. Ap to arī būs saruna ar Erdoganu. Kritisks nosacījums mums ir nepieļaut sankciju režīma izskalošanu," konstatēja Klimkins.

Krievijas diktators Vladimirs Putins un Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans varētu tikties augusta pēdējā dienā - 31. augusts, ziņo krievu mediji, atsaucoties uz anonīmu avotu.