Pasaulē
2023. gada 17. augusts, 05:57

VIDEO: skatītājiem šausmās kliedzot, vērsis koridā izrēķinās ar matadoru

Jauns.lv

Parasti Spānijas korida noslēdzas ar matadora triumfu un vērša nāvi, taču reizēm rezultāts mēdz būt citāds — par to šonedēļ pārliecinājās matadors, kuru šausmās kliedzošo skatītāju acu priekšā zvērs kā lelli uzdūra uz ragiem.

Sociālajos tīklos par virālu kļuvušais incidents noticis 14. augustā Senisjentosā pie Madrides. Neveiksmīgais matadors ar vēdera lejasdaļas un taisnās zarnas traumām nogādāts slimnīcā, viņa stāvoklis ir smags.

28 gadus vecais Alehandro Konkero ir slavenā matadora “Velvas viesuļvētras” Hosē Konkero dēls.

Konkero ievainošana notikusi vien nepilnu mēnesi pēc tā dēvētā “Matadoru Mesi” sakropļošanas Spānijas pilsētā Santjago. 25. jūlijā 26 gadus vecais Peru matadors Andress Roka Rejs guva smagas traumas cīņā ar vērsi “Virutu”. Peruāņa astoņu gadu profesionālajā karjerā bijuši daudzi ievainojumi, taču skatītāji atzīmējuši, ka šoreiz viņš cieta vissmagāk, vēsta “Daily Mail”.

Kaut gan korida Spānijā joprojām ir populāra un tiek uzskatīta par neatņemamu spāņu kultūras sastāvdaļu, pastiprinās aicinājumi to aizliegt kā pret dzīvniekiem cietsirdīgu izpriecu. Kopš 1991. gada korida ir aizliegta Kanāriju salās, tiesa, 2010. gadā Katalonijas noteikto aizliegumu 2016. gadā atcēla Spānijas Konstitucionālā tiesa ar argumentāciju, ka Katalonijas parlamentam neesot tiesību aizliegt Spānijā legālus pasākumus. Sociālistu valdība Hosē Luisa Sapatero vadībā pirmā vērsās pret koridu, aizliedzot to apmeklēt bērniem, kas jaunāki par 14 gadu vecumu, kā arī nosakot sešu gadu aizliegumu koridas tiešraidēm nacionālajā televīzijā, taču pēdējais minētais ierobežojums tika atcelts pēc Sapatero partijas zaudējuma 2011. gada vēlēšanās.

Korida bauda arī karaliskās ģimenes atbalstu, piemēram, karalis Felipe VI ar karalieni Letīciju mēdz to apmeklēt, līdzīgi rīkojās arī viņa tēvs, 2014. gadā troni atdevušais Huans Karloss. Tiesa, viņa sieva, bijusī karaliene Sofija koridu neatbalstīja. Felipes VI un Letīcijas atbalsts šai tradīcijai mēdz izraisīt arī plašu nosodījumu sabiedrībā.