foto: AFP/Scanpix
Okupanti Hersonas apgabalā zāles izsniedz tikai "izredzētajiem"
“Krievi un ukraiņi ir viena tauta,” šādus propagandas plakātus okupanti līmē okupētajās teritorijās.
Pasaulē
2023. gada 14. augusts, 05:37

Okupanti Hersonas apgabalā zāles izsniedz tikai "izredzētajiem"

Jauns.lv

Krievijas okupētajā Lazurnijas ciematā Hersonas apgabalā medikamentus un humanitāro palīdzību izsniedz tikai iedzīvotājiem ar Krievijas pasi.

Okupācijas varas ieceltais vietvaldis Aleksandrs Dudka paziņojis, ka ukraiņi ir ārzemnieki, kas nevar pretendēt uz medicīnisko palīdzību par Krievijas budžeta līdzekļiem.

“Pirmām kārtām tas attiecas uz insulīna pacientiem, kuri jau ir sajutuši, kā būt citas valsts pilsonim. Tas pats būs ar humanitārās palīdzības izdali un citiem jautājumiem,” paziņojis Dudka.

Viņš ir sašutis, ka ukraiņi negrib saņemt pasi no Krievijas, “kas viņus baro, izsniedz pabalstus, humanitāro palīdzību un gādā par viņu drošību”. Viņš arī kritizē un īpašā sarakstā iekļāvis vecākus, kuru bērni kopš okupācijas neapmeklē skolu. Okupācijas pretiniekiem Dudka draud ar kriminālatbildību un deportāciju, iesakot “pakot mantas un gatavoties izbraukt”. Jūnijā vietvaldis solīja, ka iedzīvotāji bez Krievijas pases nevarēs iekārtoties darbā un saņemt pensiju.

Krievijas diktators Vladimirs Putins ir parakstījis rīkojumu, kas paredz iespēju deportēt ukraiņus no okupētajām teritorijām. Ja līdz nākamā gada 1. jūlijam nebūs pieņemta Krievijas pilsonība, viņiem draudēs izsūtīšana. Ukrainas teritoriju aneksiju atzinušas tikai Ziemeļkoreja un Sīrija, bet nosodījušas 143 ANO dalībvalstis.