foto: ZUMAPRESS.com
Itālijā vairs nemaksās pabalstus darbspējīgiem maznodrošinātajiem
Romā protestē pret valdības lēmumu atcelt pabalstus.
Pasaulē
2023. gada 14. augusts, 06:05

Itālijā vairs nemaksās pabalstus darbspējīgiem maznodrošinātajiem

Jauns.lv/LETA

Apmēram 169 000 ģimeņu Itālijā saņēmušas īsziņu, ka kopš augusta vairs nebūs ikmēneša pabalsta, kādu valsts maksāja pēdējos četrus gadus.

Džordžas Meloni valdība atcēlusi priekšgājēju lēmumu attiecībā pret personām, kas atzītas par darbspējīgām. Pabalstu nesaņems ģimenes, kurās nav nepilngadīgo, bērnu, senioru virs 65 gadu vecuma. Gaidāms, ka šomēnes un septembrī pabalstu atņems vēl 80 000 ģimeņu.

Iepriekšējā valdība 2019. gadā ieviesa “reddito di cittadinanza” (pilsoņa alga) – pabalstu ģimenēm ar zemiem ienākumiem un bezdarbniekiem. Tas bija viens no Džezupes Kontes vadītās “Piecu zvaigžņu kustības” vēlēšanu solījumiem. Atkarībā no dažādiem faktoriem pabalsts varēja sasniegt 6000 eiro gadā. Ja ģimene dzīvo īrētā mājoklī, papildus varēja būt vēl 3360 eiro.

Tikmēr Meloni novembrī paziņoja: “Ir cilvēki, kuri saņem subsīdiju trīs gadus, valstij jāpalīdz šiem cilvēkiem atrast darbu.” No septembra tie, kas zaudējuši pabalstu, saņems 350 eiro mēnesī, ja dosies uz apmācībām nodarbinātības centros. Jūnijā bezdarbs Itālijā samazinājās līdz 7,4%, un strādājošo bija 23,59 miljoni. Eiropas Savienībā vidējais bezdarba līmenis bija 5,9 procenti.