FOTO: lietuvieši pie Baltkrievijas robežas izvieto brīdinošus plakātus tautiešiem: “Nebrauc, tu vari vairs neatgriezties”
Foto: Lietuvas Valsts robežsardze (Valstybės sienos apsaugos tarnyba)
Pasaulē
2023. gada 9. augusts, 18:59

FOTO: lietuvieši pie Baltkrievijas robežas izvieto brīdinošus plakātus tautiešiem: “Nebrauc, tu vari vairs neatgriezties”

Jauns.lv / LETA

"Neriskē ar savu drošību, nebrauc uz Baltkrieviju, tu vari arī neatgriezties" - šādi brīdinoši sarkani plakāti šodien izvietoti sešos robežpunktos un izlasāmi katram, kurš no Lietuvas vēlas doties uz Baltkrieviju. 

"Šodien mēs pieminam Baltkrievijas negodīgo prezidenta vēlēšanu trešo gadadienu. Robežkontroles punktos Medininkos, Šalčininkos, Šumskā, Lavoriškēs, Raigardā un Tverečā Lietuvas Ārlietu ministrija ir izvietojusi informatīvus plakātus.

Tie pavadīs ikvienu, kurš dosies uz valsti, kurā valda Lukašenko režīms.

Ņemot vērā pašreizējos draudus, Lietuvas Valsts robežsardze iesaka Lietuvas pilsoņiem nedoties uz Baltkrieviju, savukārt tiem, kas šobrīd tur atrodas, nekavējoties pamest valsti. Tas var radīt draudus jūsu pašu drošībai, veselībai un dzīvībai!" liecina Lietuvas Valsts robežsardzes paziņojums sociālajos tīklos.

Foto: Lietuvas Valsts robežsardze (Valstybės sienos apsaugos tarnyba)

Gada pirmajā pusē aptuveni 230 000 Lietuvas pilsoņu devušies uz Baltkrieviju, kur daļu no viņiem mēģināja savervēt, paziņoja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta priekšnieks ģenerālis Rustams Ļubajevs.

"Pirmajā pusgadā izbrauca 230 000 cilvēku. Vidēji mēnesī uz Baltkrieviju izbrauc aptuveni 52 000 Lietuvas pilsoņu," trešdien Medininkos žurnālistiem sacīja robežsardzes vadītājs, piebilstot, ka runa ir "par visām grupām, arī par tiem, kas dodas komandējumos".

Kā teica Ļubajevs, ir bijuši arī mēģinājumi vervēt Lietuvas pilsoņus.

"Mums ir informācija, ka

tiek vervēti Lietuvas pilsoņi, Baltkrievijas pilsoņi, kuri dodas uz Lietuvu, lūdzot viņiem uzņemt noteiktas fotogrāfijas, fiksēt militāro vienību kustību, fotografēt noteiktus objektus,"

teica Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris.

Pēc viņa teiktā, šā gada pirmajā pusē caur kontrolpunktiem uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas ieradās un izbrauca "aptuveni divi miljoni cilvēku".

Ļubajevs stāstīja, ka Lietuvā janvārī-jūnijā iebrauca 830 000 Baltkrievijas pilsoņu, bet apmēram tikpat daudz izbrauca no Lietuvas.

Foto: Lietuvas Valsts robežsardze (Valstybės sienos apsaugos tarnyba)

Baltkrievija kopš pagājušā gada pavasara ir ieviesusi bezvīzu režīmu Lietuvas, Latvijas un Polijas pilsoņiem. Pēc kaimiņvalsts iestāžu datiem, šogad šo iespēju izmantojuši 170 tūkstoši Lietuvas pilsoņu.

"Ja vērtējam kopējo statistiku, kas arī ir atspoguļota Baltkrievijas Valsts robežapsardzes komitejas tīmekļa vietnē, tad kopš pagājušā gada aprīļa Baltkrievijā ir ieradušies vairāk nekā 400 tūkstoši Lietuvas pilsoņu," informēja Lietuvas robežsardzes vadītājs.

Savukārt Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Mants Adomēns aicināja Lietuvas iedzīvotājus nebraukt uz Baltkrieviju, jo tā atbalsta karu Ukrainā, ļauj savā teritorijā atrasties Krievijas grupējuma "Vagner" algotņiem, apzināti cenšas destabilizēt situāciju pierobežā un pastiprina represijas pret Baltkrievijas lietuviešu minoritāti.

Lai mudinātu Lietuvas pilsoņus nedoties uz Baltkrieviju, pie robežas izvietoti informatīvie stendi ar uzrakstu: "Neriskējiet ar savu drošību, nebrauciet uz Baltkrieviju, varat arī nekad neatgriezties".

Trešdien par riskiem atgādināja arī Lietuvas Valsts drošības departaments, vietnē "Facebook" rakstot, ka

Baltkrievijas specdienesti pārbauda robežu šķērsojošo Lietuvas pilsoņu datorus, tālruņus un sociālo tīklu kontus, kā arī izmanto šantāžu un psiholoģisko spiedienu, lai piespiestu sadarboties ar Baltkrievijas izlūkdienestiem.

Lietuvas ārlietu viceministrs teica, ka nevar detalizētāk komentēt iespējamos vervēšanas gadījumus.

Adomēns arī uzsvēra, ka Minska "turpina īstenot mērķi izvietot taktiskos kodolieročus Baltkrievijas teritorijā", taču sīkāk šo procesu nekomentēja.

Lai gan ir ieteikums nebraukt uz Baltkrieviju,  bijušas arī amatpersonas, kas devušās uz Lietuvas kaimiņvalsti, tomēr, kā atzina robežsardzes priekšnieks, tādi ir tikai atsevišķi gadījumi.

"Notiek preventīvas sarunas ar mūsu amatpersonām, bet kopš situācijas saasināšanās, kopš "Vagner" algotņu parādīšanās Baltkrievijā, šādu gadījumu ir kļuvis mazāk, to gandrīz nav," sacīja Ļubajevs.

Runājot par Lietuvas pilsoņu mērķiem, braucot uz Baltkrieviju,  Valsts robežsardzes dienesta vadītājs sacīja, ka "parasti mūsu pilsoņi teic, ka viņi brauc apciemot draugus, apskatīt kādus objektus Baltkrievijā, daži saka, ka brauc iepirkties".

Ļubajevs piebilda, ka lielākā daļa braucēju no Baltkrievijas atved lētāku sāli vai griķus, citus produktus un kravas.