foto: Shutterstock
Krievijā vērtēs rotaļlietu atbilstību garīgajām vērtībām
Krievijā ar aizdomām raugās pat uz bārbijām.
Pasaulē
2023. gada 2. augusts, 06:21

Krievijā vērtēs rotaļlietu atbilstību garīgajām vērtībām

Jauns.lv

Krievijā grasās ieviest rotaļļlietām pārbaudi par atbilstību “valsts garīgi tikumiskajai ideoloģijai”. Ar sanitāri epidemioloģisko ekspertīzi vairs nepietiks, vajadzēs arī psiholoģiski-pedagoģisko sertifikāciju.

“Izvestija” raksta, ka jautājums apspriests jūlija beigās partijas “Vienotā Krievija” Likumdošanas ekspertu padomes darba grupā, kas izvērtē projektus ģimenes un bērnu tiesību jomā.

Valsts domes ģimenes, sieviešu un bērnu jautājumu komitejas priekšsēdētājas pirmā vietniece Tatjana Buckaja apstiprinājusi, ka tuvākajā laikā gaidāma rotaļlietu likumprojekta apspriešana. 
Līdztekus pārbaudei, vai rotaļlieta nekaitē bērna veselībai, plānots nepieļaut “netradicionālu seksuālu attiecību, pedofilijas, dzimuma maiņas propagandu”. Varēs noteikt arī vecuma ierobežojumu. Sertifikācijas rezultāts būs izlasāms uz marķējuma.

Kritērijus izstrādās psihologi un pedagogi. “Nepieciešams izfiltrēt spēles un rotaļlietas, kas vai nu neatbilst vecumam vai tiem uzvedības modeļiem un vērtībām, kas pieņemtas mūsu sabiedrībā,” klāsta Maskavas Valsts psiholoģijas un pedagoģijas universitātes katedras “Juridiskā psiholoģija” vadītāja Rimma Čirkina.

Valsts domē iepriekš izskanēja ideja aizliegt Bārbiju. “Es kategoriski esmu pret to, lai mūsu veikalos parādītos, piemēram, transgenderu lelles vai lelles, kas propaganda viendzimuma attiecības,” paziņoja starptautisko lietu komitejas locekle Marija Butina.