foto: REUTERS/SCANPIX
ES piemēro sankcijas Navaļnija cietuma priekšniekam
Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2023. gada 20. jūlijs, 22:26

ES piemēro sankcijas Navaļnija cietuma priekšniekam

Jauns.lv/LETA

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien "melnajā sarakstā" iekļāvusi arī tā Krievijas cietuma priekšnieku, kurā šobrīd ieslodzīts opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.

"ES piemērojusi ierobežojušus pasākumus vēl 12 citām fiziskajām un piecām juridiskajām personām, kas atbildīgas par nopietniem cilvēktiesību pārkāpumiem Krievijā," teikts "Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī" publicētajā paziņojumā.

Sankcijas piemērotas personām, kas "pieņēmušas politiski motivētus lēmumus pret opozīcijas politiķiem, demokrātijas aktīvistiem un atklātajiem Kremļa kritiķiem Alekseju Navaļniju un Vladimiru Kara-Murzu".

Sankcijām pakļautajām personām liegts ieceļot ES un visi to īpašumi, kas atrodas bloka jurisdikcijā, tiek iesaldēti.

Cita starpā "melnajā saraksta" iekļauts ieslodzījuma vietas "IK-6" priekšnieks Dmitrijs Nožkins un četri viņa vietnieki.

Cietuma personāls pakļāvis Navaļniju tādam ieslodzījuma režīmam, kas veicinājis viņa veselības pasliktināšanos, teikts ES paziņojumā.

Sankcijām pakļauts arī Krievijas Drošības dienesta (FSB) aģents Aleksandrs Samofals, kas tiek vainots Kara-Murzas noindēšanas mēģinājumā.

Kara-Murza jūnijā tika notiesāts par "valsts nodevību", piespriežot viņam 25 gadu cietumsodu.

Savukārt Navaļnijs tika aizturēts 2021.gada janvārī, atgriežoties no Vācijas, kur viņš ārstējās pēc Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) aģentu organizētā noindēšanas mēģinājuma.

Tā paša gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu šķietamu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā.

Nākamā gada martā viņam piesprieda vēl deviņus gadus ieslodzījumā par "krāpšanu" un "necieņu pret tiesu".

Tagad Navaļnijs tiek apsūdzēts "ekstrēmistiskas kopienas" izveidošanā, aicinājumos uz "ekstrēmismu", nekomerciālas organizācijas izveidē, kas apdraudējusi pilsoņu tiesības, ekstrēmisma finansēšanā, nepilngadīgo iesaistīšanā īpaši bīstamu darbību veikšanā, kā arī nacisma reabilitācijā.

Ceturtdien šajā lietā prokuratūra pieprasīja piespriest viņam vēl 20 gadus ilgu cietumsodu.