foto: AP/Scanpix
Austrāliešu burātājs un viņa suns izdzīvo, divus mēnešus dreifējot okeānā
Tims Šeddoks mediķu aprūpē pēc izglābšanas.
Pasaulē
2023. gada 18. jūlijs, 13:53

Austrāliešu burātājs un viņa suns izdzīvo, divus mēnešus dreifējot okeānā

Jauns.lv

Austrāliešu Tims Šeddoks burātājs un viņa suns tika izglābti pie Meksikas krastiem pēc tam, kad viņa katamarāns cieta vētrā. Piedzīvojumu meklētājs ar savu kompanjonu bija spiesti dreifēt okeānā vairāk nekā divus mēnešus, pārtiekot tikai no lietus ūdens un jēlām zivīm.

Kā vēsta “Sky News”, Tims Šeddoks un viņa suns Bella aprīlī devās ceļā uz Franču Polinēziju no Meksikas, taču viņa katamarāns pēc mēnesi ilga ceļojuma iekļuva vētrā. Viņa kuģa elektronika tika bojāta, tāpēc viņš nevarēja izsaukt palīdzību.

Piecdesmit vienu gadu vecais vīrietis un viņa suns nedēļām ilgi izdzīvoja zem nelielas nojumes avarējušajā katamarānā, līdz viņus pamanīja helikopters, kas meklēja tunzivis zvejas kuģim.

Tiek atzīmēts, ka Šedoks izdzīvoja, savācot lietus ūdeni un ēdot jēlas zivis.

Okeāna izdzīvošanas eksperts Maiks Tiptons no Portsmutas Universitātes telekanālam “Sky News” pastāstīja, ka Šedoks izdzīvoja, pateicoties veiksmes un prasmju kombinācijai. Īpaši tāpēc, ka viņš atradās siltā vidē, tāpēc viņam nebija jāuztraucas par hipotermiju.

foto: AP/Scanpix
Tims Šeddoks ar savu biedru - suni.

"Gandrīz visi garie izdzīvošanas braucieni notiek siltā ūdenī," piebilda profesors. "Viņam bija svaiga lietus ūdens krājums. Viņš rīkojās pareizi, samazinot aktivitātes dienas karstākajā daļā, lai samazinātu svīšanu."

Tiptons arī atzīmēja, ka izdzīvošanai nepieciešamais minimums ir 110 ml šķidruma dienā un ir ļoti svarīgi netērēt pārāk daudz enerģijas, lai samazinātu vajadzību pēc pārtikas.